Projecten van Stichting de Romania Vrijwilligers  (SdRV)

De projecten zijn genummerd vanaf de grensovergang Bors/Oradea waar wij meestal Roemenië binnenkomen en volgen dan de E-60.

Ons eerste contact in Roemenië is vanuit de kerk in 1990 gelegd dit was kort na de val van Ceausescu, nl:

Baraolt (4(Hongaars: Barót) is een stad  in het Covasna, hier was de vraag voor een nieuw kerkgebouw.De stad telt 9670 inwoners (2002). Baraolt ligt in het Szeklerland, een van oorsprong Hongaars gebied.Sinds het verdrag van Trianon aan het eind van de eerste wereldoorlog behoort Baraolt, evenals de rest van Transsylvanië, bij Roemenië. Baraolt was van oudsher een mijnswerkersstad, maar sinds de sluiting van de mijnen (begin jaren 90 van de vorige eeuw), leeft men vooral van de landbouw De bevolking van Baraolt onderhoudt nauwe banden met Nederland. Het ziekenhuis wordt als sinds 1991 ondersteund door een hulpcomité uit Goes.De gereformeerde kerk is ontworpen door de Zeeuwse architect Levien de Putter, in oktober 1991 is het eerste meetwerk verricht. De eerste steen is op 28 mei 1994 gelegd.De SdRV zorgde jaarlijks vanaf 1996 tot en met 2004 voor de ondersteuning met hulpgoederen en na 10 jaar is de kerkbouw gerealiseerd, de officieele opening was in juni 2006.


Chendu (2) (Hongaars: Nagykend)  is een van de zes  dorpen uit de comuna Bãlãuseri (Hongaars: Balavásár), namelijk:

De comunu lag in het noordelijk gebied van het vroegere Küküllu Comitaat in Transsylvanië, net over de grens van Szeklerland. Het graafschap werd in de administratieve hervorming van 1876 gesplitst, en daarna behoorde de comunu tot het Kis-Küküllu Comitaat van Koninkrijk Hongarije. Na het Verdrag van Trianon van 1920, werd Bãlãuseri een deel van Roemenië, samen met de rest van Transsylvanië.

Door het contact in Baraolt met Ds.Imre Krizbai kwamen we ook in contact met de Fam. Nagy uit Chendu. Dit is ons vaste logeeradres door al de jaren heen, nooit is er iets teveel voor Attila en Magdi, en van hieruit werden in verleden weer andere contacten gelegd.

De projecten zijn:  Een landbouwproject en induvidiele hulp aan gehandicapte man.


In 1995 zijn we gestart met een graanmaalderijproject dat na vele omzwerving door Roemenië uiteindelijk gestart is nl:

Dealu (5) (Hongaars: Russian Hill, wat "Russische Mountain"; Hongaars Uitspraak: ['oroshue]) is een gemeente in Harghita County, Roemenië. Het ligt in het Szekely Land, een etnisch-culturele regio in het oosten van Transsylvanië. De gemeente staat bekend om zijn pruimen brandewijn (pálinka).Via de stichting Bakkers voor Bakkers uit Zwolle kwamen we in het voorjaar van 1999 in contact met Fam.van der Bijl uit Kollum want die waren bezig met een gebouw voor een maalderij, maar hadden nog geen machines er voor, na overleg en enige aanpassing van het gebouw zijn we op 27 september gestart met het plaatsen van de machines, gezien de beschikbare tijd hadden we voldoende hulp van de plaatselijke bevolking, er werden lange dagen gemaakt van gem.14 uur. Dit was voor de Gastvrouw een drukke tijd, want het is normaal in Roemenië dat het personeel van eten en drinken voorzien wordt. Maar op vrijdag 1 oktober om 18.00 uur was de opening met de inzegening door de pastoor van het dorp.


Bodogaia (3)


Cristuru Secuiesc (3a)


Porumbenii-Mare (3b)


Some su Rece (1)

Stichting de Romania Vrijwilligers
Willem Alexanderweg 3
4316 BG Zonnemaire
The Netherlands
info@sdrv.nl
Tel: 0111-407944
NL13RABO0320557952