Bezid is een klein dorp in het Roemeense Karpaten gebergte. Het dorp wordt echter vrijwel uitsluitend bewoond door Hongaarse mensen, behorend tot de Szekler minderheid. De Hongaarse naam voor het dorp is Bözöd. In de communistische periode moest een deel van het dorp wijken voor een stuwmeer. Alleen de kerktoren hebben ze laten staan en die steekt nu nog steeds boven de -bevroren- waterspiegel uit. Voor het overige lijkt het wel of de tijd volledig heeft stilgestaan hier. Er is geen waterleiding in het dorp en men stookt op hout in plaats van gas, alleen elektriciteit is een moderne voorziening die hier doorgedrongen is. Verharde wegen zijn hier slechts een droom.

   

    

Familie Farkas moeder 65 jaar met 2 gehandicapte kinderen van 37 en 34 jaar oud

    

In 2011 een tijdelijke oprit gemaakt om met het invalidenwagentje naar binnen te gaan.

    

In 2012 een elektrische rolstoel voor de jongste zoon Jozska gebracht.

    


Sighisoara ligt in het hart van Siebenbürgen, het gebied dat gekoloniseerd is door de Transsylvanian Saxons. Sighisoara is wat betreft binnenstad en architectuur een typisch Duitse middeleeuwse stad. Het is ook zonder twijfel de best bewaarde middeleeuwse vesting van Roemenië. Het is best wel vreemd dat er een grote Duitse gemeenschap was, zo ver van Duitsland vandaan. Het is overigens duidelijk dat deze Duitsers, de Transsylvanian Saxons, geen Saksen zijn. Ze zijn vooral afkomstig uit het gebied rond de Moezel, maar ook uit Vlaanderen en zelfs uit Nederland.De naam Siebenbürgen, van het gebied waar Sighisoara in ligt, betekent waarschijnlijk Zeven Burchten, zeven Duitse steden, waar Sighisoara er een van is. Schäßburg is de Duitse naam. Toch zijn er ook mensen die beweren dat Siebenbürgen een andere betekenis heeft. Omdat er vooral Nederduitse en Vlaamse kolonisten in de 12e eeuw heen gingen, wordt er ook wel eens geopperd dat Siebenbürgen misschien de betekenis heeft van Zevenbergen. Sommige historici gaan zo ver dat ze veronderstellen dat de naam komt van het Brabantse plaatsje Zevenbergen. Persoonlijk denk ik niet dat dit dorp iets met Transylvanië te maken heeft, maar het is een interessante suggestie.

Historisch Sighisoara ligt op een rots die boven het dal van de Târnava (in 't Duits: Kokel) rivier uitsteekt. Het is een uitstekend te verdedigen plaats. De tekening hieronder laat zien hoe Sighisoara er rond 1750 uitzag, eigenlijk gewoon hetzelfde zoals vandaag de dag. 

   

   

In 2011 hebben wij bij de familie Biro Sandor een scootmobiel gebracht voor een gehandicapte man welke in de stad woont.Zijn zuster woont 10 straten verder maar hij was er in 10 jaar niet geweest na instructie van Kees en wat rijles reed de man even naar zijn zuster om te laten zien dat hij er nu wel kan komen.

   

 


 In 2009 hebben in Porumbenii-Mare bij deze alleenstaande gehandicapte man een scootmobiel gebracht.

   

Tranen van vreugde bij het uitdelen van gebreide dekens en kleding.

   


 

Stichting de Romania Vrijwilligers
Willem Alexanderweg 3
4316 BG Zonnemaire
The Netherlands
info@sdrv.nl
Tel: 0111-407944
NL13RABO0320557952