Reisverslag 2012 van 24 april t/m 9 mei

Dinsdag 24 april.

Om 1500 uur werd begonnen met de vrachtauto te laden. Vrachtwagen was beschikbaar gesteld door Dirk van der Jagt uit Yerseke en die ook zelf zou rijden. Opslagplaats hulpgoederen van de stichting SdRV bevindt zich in een gedeelte van de Lasloods bij Exotech op het Scheldeterrein in Vlissingen. Deze opslagplaats wordt gratis beschikbaar gesteld door Exotech.         

                           

In de loods was ruimte vrijgemaakt om de vrachtwagen te parkeren en voor de heftruck die werd gebruikt bij het laden. Omdat er genoeg personeel aanwezig was,verliep alles vlot. De volgende goederen werden o.a. ingeladen, dozen kleding, zakken dekens en knuffels, rollators, twee ziekenhuisbedden, medicamenten, pallets conserven, een Lely Cyclomaaier, en een grasmaaier voor Attila van Kees en Toon de Vos, restanten gordijnstoffen van Meulenberg uit Kamperland, 1000 kilo pootaardappelen van Mol Agrocom BV uit Oude Tonge en ± 200 kilo korrelmais voor 9 hectare van Limagrain Nederland BV uit Rilland, vloertegels met lijm van Logus uit Goes/Vlissingen. Een klein gedeelte was van een kerk uit Wemeldinge, van Dirk van der Jagt zelf, fam.v.d.Oever en Willy Janse uit Goes. Volgens Tonnie een totaal gewicht van 20.3 ton, maar dat bleek later volgens de weegbrug ongeveer 25 ton te zijn. Volgens de regels was het totale gewicht incl. vrachtwagen teveel, maar Dirk wilde er niets uithalen. Zonder geluk vaart niemand wel zullen we maar denken.                                                  

Om 21.00 uur was alles geladen en tussendoor nog een lunchpauze.

                                                                                                                                                                                               

Donderdag 26 april.

Het reisgezelschap bestond uit : Ko Marinissen, Jaap Geluk, en Tonnie Brouwer.

Jaap heeft hier een reisverslag van gemaakt. Tonnie reed met z’n eigen auto. Kilometerstand bij vertrek Colijnsplaat was 71497 km. In Kamperland werd ik opgehaald, bagage ingeladen en om 05.00 uur vertrokken naar Chendu in Roemenie waar we bij Attila en Magdi de komende dagen zouden logeren. Dirk van der Jagt was de vorige dag al vertrokken. Het eerste gedeelte van de reis was bewolkt met wat lichte regen, maar rond de middag kwam de zon te voorschijn. We passeerden om 14.40 uur de Duits / Oostenrijkse grens. Om 17.45 uur de Oostenrijks / Hongaarse grens. Ondertussen Dirk nog even gebeld voor wat informatie. We bereikten om 18.00 uur Level, waar we de nacht zouden doorbrengen in hotel Helena. Totaal afgelegd 1287 km.

Vrijdag 27 april.

Om 06.50 uur vertrokken. Voor vertrek koffie gezet en zonder ontbijt vertrokken. Tijdens de reis naar Chendu genoten van de mooie omgeving met bloeiende koolzaadvelden. Ook de seringen onderweg in volle bloei. Passeerden te 12.00/13.00 uur de  Hongaars / Roemeense grens. Alleen paspoorten tonen. Geld wisselen en een vignet kopen. Te 16.55 uur belde Anton om te vragen hoe ver we al waren. Intussen was de temperatuur opgelopen tot 27 graden. Waren te 18.00 uur bij Attila in Chendu en zoals gewoonlijk hartelijk verwelkomd door de familie. Dirk belde nog dat er bepaalde dagen geen vrachtverkeer op bepaalde tijden mogelijk was i.v.m feestdagen, waarop Attila direct de burgemeester(vriend!)belde. Deze zou dat uitzoeken. Hij  belde even later terug dat het inderdaad zo was. Dit alles rond acht uur s’avonds. Om half negen kwam de burgemeester persoonlijk langs bij Attila om alles nog eens uit te leggen voorzien van diverse formulieren. Gelukkig zijn er geen problemen geweest met het vervoer, dus alles is met een sisser afgelopen. Na een paar palenka’s is de burgemeester weer vertrokken. Waar vind je in Nederland nog zo’n actieve burgemeester?

Zaterdag 28 april.

Om 06.10 uur vertrokken naar Pir waar ook Dirk naar toe was gereden vanuit Yerseke. Wij waren daar om 10.50 uur en Dirk arriveerde om 12.00 uur.                                                                                                                                                                                            Te 12.40 uur gereed met lossen en nadat we iets gedronken hadden om 13.05 uur weer vertrokken. Gelost voor PKN Gemeente uit Wemeldinge o.a 130 dozenkleding, schoolmateriaal, scootmobiel, rolstoel, zakken met dekens en knuffels.

Onderweg terug naar Chendu nog even langs bij Victoria in Somecu Rece, een familie die in de bergen woont. Afgegeven koffers met kleding en dozen levensmiddelen. Ook bij de buren kleding afgegeven. Voor Tonnie zou het wel gemakkelijk zijn als hij maten van kleding en schoenen  had, omdat het hier om een kleine hoeveelheid gaat. Een jongere buurvrouw wilde daar wel voor zorgen en aan Tonnie zou doorgeven. Om 16.20 uur weer vertrokken naar Chendu waar we om 18.20 uur weer arriveerden. Dirk arriveert om 19.20 uur. Ook hier moest nog gelost worden o.a.de Cyclomaaier voor Arpi die hij persoonlijk met paard en wagen kwam ophalen, een grasmaaier voor Attila geschonken door Kees en Toon de Vos uit Wemeldinge.Verder nog dozen kleding, twee po-stoelen, electr. rolstoel met Joystick, zakken pootaardappelen, doos korrelmais(zaaigoed). Ook de hulpgoederen voor de familie in Bezid werd hier gelost. Dirk bracht z’n vrachtwagen naar een beveiligde parkeerplaats en werd opgehaald door Magdi. De avond werd afgesloten met een BBQ met als hoofdgerecht vlekken.

Zondag 29 april.

Rustdag.s’ Morgens kerkdienst bij gewoond. Geen organist, maar ook zonder orgel ging het prima met de dominee als voorzanger. Alleen als er geen organist is, steekt hij de toelage van de organist in eigen zak. Als er wel een organist is, zingt hij volgens mij nooit mee. Na de kerkdienst koffie gedronken bij Attila en daarna een bezoekje gebracht aan Arpi. Afgesproken werd dat we dinsdagavond bij Arpi zouden blijven eten. Floor liet nog een brood zien wat ze zelf bakte en een flinke omvang had. In de loop van de middag zijn Attila en Dirk naar Viforoasa gereden om de losplaats te verkennen dit i.v.m. wegwerkzaamheden in de buurt van het kindertehuis. Konden niet met de vrachtwagen bij het tehuis komen tot op ongeveer 200 meter. Aan het eind van de middag met z’n allen buiten gegeten onder de nieuwe overkapping bij de achterdeur. Dirk werd s’avonds weer terug gebracht.                                                                                                                                                                       

Maandag 30 april.

Koninginnedag. Ook hier in huize Attila werd erbij stil gestaan. Tonnie had voor Attila een Nederlandse vlag meegenomen. Tijdens deze dag hing de driekleur hoog in top aan de vlaggenmast in de voortuin. Voor ons zou deze dag een drukke dag worden, omdat het grootste gedeelte gelost moest worden. Om 07.55 uur vertrokken bij Attila die zelf ook meeging. Onze eerste losplaats was Bodogaia. Te 08.45 uur in Bodogaia. Heftruck en losploeg stonden al gereed. Omdat Dirk er nog niet was eerst koffie gedronken bij dominee Lehel. Om 09.15 arriveert Dirk. Te 10.15 uur grootste gedeelte gelost.Niet alles voor Bodogaia werd gelost, omdat er teveel goederen opzij moesten worden gezet. Gelost o.a zakken pootaardappelen, korrelmais(zaaigoed), gedeelte van rollen gordijnstof, conserven, rollator. Afgsproken werd dat we na lossing bij het ziekenhuis in Cristuru terug zouden komen om het restant te lossen. Te 10.25 bij het ziekenhuis en vrachtwagen aan de achterkant bij de poort geparkeerd. Met genoeg personeel uit Porumbenii Mare en een heftruck verliep alles vlot. Ondertussen was ook de vrachtwagen uit Porumbenii Mare gearriveerd.De goederen voor deze plaats werden hier n.l. ook gelost. Omdat het mooi weer was konden we veel tijdelijk op de grond neer zetten. Om 11.15 waren alle hulpgoederen gelost. Na de lossing werd ons door het ziekenhuis een warme maaltijd aangeboden en zoals altijd keurig verzorgd.

Om 12.00 uur terug naar Bodogaia om het restant te lossen. Om 12.15 uur in Bodogaia en om 12.40 uur was het restant gelost. Daarna weer terug naar Chendu om hulpgoederen voor Trei Sate te lossen bij Attila. Vanwege wegwerkzaamheden bij Viforoasa zou dat problemen geven met de vrachtwagen. Later zouden we de hulpgoederen met twee auto’s zelf naar Trei Sate brengen. Om 14.30 uur vertrokken naar het kindertehuis in Viforoasa om de hulpgoederen van fam.v.d.Oever te lossen. Dirk moest achteruit rijden om zo dicht mogelijk tegen de in aanbouw zijnde betonnen brug te parkeren wat allemaal gelukte zonder problemen. Omdat de brug iets hoger lag dan het weggedeelte was dit gemakkelijk bij het lossen. Je kon als het ware zo in en uit stappen. Begonnen te 14.50 met lossen van o.a. dozen kinderkleding, conserven. Ook de kinderen hielpen mee en ze vonden het nog leuk ook, ondanks dat ze iets verder moesten lopen dan vorige reizen. Omdat er geen heftruck beschikbaar was, moest alles met de hand gelost worden. Wat oudere mannen hielpen mee met een kruiwagen en er was ook nog een oude wagen, maar dan wel zonder paard. Met wat mankracht kregen ze deze wagen wel vooruit. Te 15.15 was alles gelost. Na het lossen nog gezellig koffie gedronken met wat lekkers erbij. Totaal aantal kinderen op dit moment was 36 van klein tot groot. Oudere kinderen gaan met de bus naar school in Targu Mures. Abonnementen worden door het tehuis betaald. Bij vertrek werden we uitgezwaaid door de directrice en de kinderen. Een mooi gezicht met z’n allen op de brug.

Om 15.50 uur vertrokken naar Vadas om hulpgoederen van Dirk te lossen bij dominee Viktor Jacob. Voor Dirk altijd weer een hele kunst om achteruitrijdend het laatste stukje weg naar het huis van de dominee af te leggen. Het is een smalle onverharde weg en die ook nog naar boven oploopt.

Arriveerden daar om 16.00 uur en begonnen tegelijk met lossen, Alles bij de poort neergezet en door eigen personeel naar de schuur gebracht. Vorige reis hielpen we zelf nog mee om alles weg te brengen, maar toen mopperde Attila zo, want bij de poort vond hij het ver genoeg. Vorig jaar stond de tafel gedekt en zijn we niet blijven eten, maar nu stond de tafel weer gedekt met een warme maaltijd en zijn we maar blijven eten,ondanks dat de eetlust niet zo groot was. In het ziekenhuis hadden we ook al een warme maaltijd gehad. Zo zie je maar dat het zo’n dag niets anders is dan eten en koffie drinken met wat lekkers erbij. Om 17.30 uur vertrokken naar Magyaros om hulpgoederen voor Dirk te lossen bij de dominee. Waren daar om 18.20 uur en te 18.45 was alles gelost. Koffie gedronken en om 19.10 uur weer vertrokken.

Hier afscheid genomen van Dirk die terug ging naar Yerseke via Tureni om nog een kleine hoeveelheid hulpgoederen te lossen. Wij waren om 20.00 uur weer terug in Chendu.

Dinsdag 1 mei.

Om 08.10 uur vertrokken uit Chendu naar Trei Sate om goederen van Willy Janse weg te brengen die tijdelijk bij Attila waren opgeslagen. Met twee auto’s en Attila voorop konden we alles net meenemen. Omdat Willy niet thuis was, had Tonnie de sleutels van poort, rolluik en voordeur. In 20 minuten tijd was alles gelost en in de hal neergezet. Na vertrek nog naar het tehuis voor gehandicapten in Fantanele. We wisten dat er niemand aanwezig was, maar Tonnie wilde toch graag even rondkijken. Daarna weer terug naar Chendu. Koffie gedronken en daarna aanhangwagen aan Attila z’n auto gekoppeld. Wagen volgeladen met dozen, po-stoel en een electr.rolstoel met joystick. De reis ging nu naar Bezid voor een bezoek aan een moeder met twee gehandicapte zonen. We reden langs het Bezid meer waar het aan de oevers behoorlijk druk was met mensen die hun vertier zochten. De laatste kilometers naar Bezid gingen over een onverharde weg met veel putten en ontzettend veel stof. Waren te 11.45 uur  in Bezid. De jongste zoon zat in z’n rolstoel bij de poort onder een afdakje en tegelijk aan de onverharde doorgaande weg wat bij passerende auto’s veel stof deed opwaaien. Binnen de poort verwelkomd door de moeder en oudste zoon. Oudste zoon rijdt in een scootmobiel en kan heel moeilijk lopen. Hij is 39 jaar. De jongste zoon is 37 jaar en voor hem was de electr. rolstoel. Hij is er ingezet en Attila heeft hem geïnstrueerd hoe alles werkte. Binnen de poort heeft hij een tijdje geoefend en je zag hem glunderen, zo blij als een kind. Nu kon hij zichzelf na 30 jaar voortbewegen i.p.v dat hij geduwd moest worden.

Je moet wel bewondering hebben voor de moeder die ook nog weduwe is. Attila had voor de oudste zoon nog twee pakjes sigaretten meegenomen. Ook nog incontinentie materiaal afgegeven. De po-stoel die ze hadden was er een met een heel lage zit, dus de nieuwe kwam goed van pas.Om 13.45 weer vertrokken naar Chendu waar we om 14.45 arriveerden. Om 19.00 uur zijn we naar Arpi gegaan, want we waren uitgenodigd om te eten. Floor had de tafel netjes gedekt en voorzien van genoeg eten. Aan het eind van de avond moest ik toch even naar buiten, want m’n maag ging opspelen. Gelukkig was ik net op tijd buiten. Jammer dat dit moest gebeuren, maar het was nu eenmaal zo. Na het afscheid nemen weer terug gegaan naar Attila.

Woensdag 2 mei.

Rustdag i.v.m. ziekte. Deze nacht nog twee keer overgegeven, maar nu was Tonnie ook ziek. Hij moest overgeven, maar had ook diarree. Ko had nergens last van en heeft deze dag z’n vertier in de tuin gezocht. Door dit alles werd het bezoekschema enigszins in de war gebracht.

Donderdag 3 mei.

Deze dag zouden er diverse bezoekjes worden afgelegd. Om 08.35 uur bij Attila vertrokken. Attila ging ook mee als tolk. Onze eerste stopplaats was het ziekenhuis in Cristuru Secuiesc. Werden verwelkomd door dr. Gaal Csabo met koffie met daarna een rondleiding door het ziekenhuis.

Er waren verschillende kinderen met hoofdluis.

Tot slot heeft Tonnie met de dokter nog wat punten doorgenomen en wat er eventueel nog nodig zou zijn. Hij bedankte voor de hulpgoederen die hij had ontvangen. Omdat de Koelkast in de keuken in slechte staat was zijn we met z’n allen naar een electronicazaak gegaan om een nieuwe te kopen en betaald werd door de stichting. Tegelijk ook maar een voor Attila en Magdi gekocht  die door ons drieen werd betaald. Door er twee te kopen wist Tonnie nog iets van de prijs af te dingen. De dokter stond wel even te kijken toen Tonnie daarover begon. Beide kasten werden nog dezelfde dag bezorgd. Toen we bij het ziekenhuis terug kwamen werd de Koelkast  juist bezorgd. Om 10.50 uur afscheid genomen en vertrokken naar Bodogaia voor een bezoek bij dominee Lehel  Laszlo. Dominee was juist gereed met het zaaien van mais. Tonnie controleerde de administratie en alles zag er keurig uit en voorzien van foto’s waar het geld aan was besteed. Onze tolk van vorige reis Victor was ook aanwezig. Met Attila erbij verliep de conversatie heel vlot. Omdat we pas om 17.00 uur terecht konden bij dr. Szen Csilla, huisarts in Secuien kregen we van Victor nog een rondleiding door het dorp. Rondleiding begon in de kerk van dominee Lehel en daarna al wandelend door het dorp. Ook nog een tweede kerk bezichtigd.De zijstraten zijn onverhard en met deze droogte zeer stoffig. Er werd aan de riolering gewerkt, maar of alles goed is neergelegd, betwijfel ik. Soms zag je deksels boven de grond uitsteken en verderop zag je bijna niets. Op het moment dat we daar liepen kwamen er net twee vrachtwagens met grind aangereden om alles blijkbaar een beetje te egaliseren. Omdat er een nieuwe burgemeester moest worden gekozen probeerde de zittende burgemeester met o.a het verbeteren van de riolering z’n ambtstermijn te kunnen verlengen. Ook Victor deed z’n best om burgemeester te worden. Om 17.00 uur uit Bodogaia vertrokken.

Bij vertrek begon net de verkoping van kleding in de achtertuin van de dominee bijgewoond door ongeveer dertig mensen vnl. vrouwen. Het geld is bestemd voor de diaconie die er weer arme mensen meehelpt die bepaalde dingen niet kunnen betalen.

Waren te 17.10 uur bij de huisarts in Secuien. Ze was blij met wat ze had ontvangen o.a een baby wegschaal, de vloertegels met lijm voor spreek en wachtkamer, twee ziekenhuisbedden, verbandmiddelen, stoelen voor de wachtkamer.

Om 18.00 uur weer vertrokken naar Porumbenii Mare waar we de nacht zouden doorbrengen bij dominee Kanyadi .Waren te 18.15 uur bij de dominee. Eerst wat gedronken en daarna een bezoek gebracht aan dr.Hegyi Tunde ,de huisarts. Rondleiding gehad en daarna wat gedronken Ze bedankte voor de hulpgoederen die ze had ontvangen. Na het bezoek terug naar de dominee waar de warme maaltijd al gereed stond. Na het eten controleerde Tonnie de administratie in het bijzijn van een ouderling en alles klopte. Dominee liet ons magazijn nog zien waar alle hulpgoederen waren opgeslagen. Dozen kleding, zakken dekens en knuffels, conserven, rollators etc.

Vrijdag 4 mei.

Deze dag werden er weer wat bezoekjes afgelegd. Om 08.10 uur bij dominee Kanyadi vertrokken. Eerste stopplaats was de Frieske Pan in Odorheiu Secuiensc, een banketbakketij  annex winkel, maar de eigenaresse was niet aanwezig. Piroska zou pas om 10.00 uur in de bakkerij zijn. Dan maar naar Agoston Nagy en Ilonka in Dealu, die daar een broodbakkerij hebben, maar daar was niemand aanwezig. Waarschijnlijk lagen die te slapen, omdat er vroeg in de morgen wordt begonnen met broodbakken. De bakkerij/maalderij zijn in het verleden met steun van de stichting geholpen en nadien verder uitgebreid. Omdat we pas om tien uur in Odorheiu Secuiensc moesten zijn nog een rondrit door het omliggende heuvellandschap gemaakt. Om 10.15 uur terug bij de Frieske Pan en werden verwelkomd door Piroska met koffie en een lekker stukje gebak. Om 11.00 uur weer vertrokken naar Fantanele met een tussenstop in Corund, een toeristische plaats. Hier nog wat souvenirs gekocht  tussen 11.30 en 12.30 uur. Daarna de reis vervolgd naar Fantanele voor een bezoek aan een tehuis voor gehandicapten. Om 13.15 uur arriveerden we daar. Verwelkomd door de directrice die geen engels sprak. Door een medewerkster die wel engels sprak werd het een en ander uitgelegd over het tehuis. Het tehuis is van de burgemeester en is voor 20 jaar verhuurd, nu nog 15 jaar te gaan. Dagopvang voor gehandicapten uit de wijde omgeving tot ongeveer 60 km. Worden met een minibus opgehaald van het tehuis en ook weer thuis gebracht. Ook de twee gehandicapte jongens uit Bezid  en Agota komen hier. Ook is er slaapplaats voor 15 personen. Computerles wordt er gegeven zover dit mogelijk is en ook kan men er terecht voor fysiotherapie.

Voorheen werd het tehuis geholpen door de PKN Gemeente uit Goes / Kloetinge/ s’Heer-Hendrikskinderen met geld, maar dit stop nu. Gas en licht moet het tehuis zelf betalen. Met diverse projecten wordt het tehuis geholpen om het hoofd boven water te houden. Directrice heeft doorgegeven wat ze zo al kan gebruiken. Dit is de eerste keer dat de stichting SdRV contact met het tehuis gezocht heeft  en in de toekomst  misschien van de nodige hulpmiddelen kan voorzien. Ook is gesproken om voor de gehandicapten een zinvolle dagbesteding te vinden waar ook nog wat geld mee verdiend kan worden voor het tehuis. Vorig jaar met de kerst had het tehuis 590 kerstpakketten voor de armen met o.a. worst en wasmiddelen gemaakt, dit werd gesponsord door een slager uit Chibed. Om 14.45 uur weer vertrokken naar Chendu waar we om 15.00 uur arriveerden.

Zaterdag 5 mei.

Vandaag een toeristisch uitstapje. Ko ging niet mee i.v.m ziekte. Geen diarree of overgeven, maar alleen misselijk. Om 09.45 uur vertrokken naar Sibiu. Passeerden te 10.30 uur Danes met voor Roemeense begrippen een mooie doorgaande straat met bloembakken aan weerszijden. Te 12.15 uur in Sibiu, auto geparkeerd en wandeling gemaakt door het centrum van de stad met tussendoor een drankje op een terras aan het grote plein. Het was markt met vooral bloemen en planten. Ook de temperatuur was aangenaam n.l. 23 graden en een klein beetje wind. Wel een verschil met voorgaande dagen, want dan hadden we temperaturen tegen de 30 graden. Sibiu ligt aan de voet van de Transsylvanische Alpen en een van de meest culturele centra in Roemenie.        

                                                                                                                            

De stad heeft vele oude gebouwen en is in de twaalfde eeuw  gesticht door duitse immigranten. Het was de moeite waard om tussen al die oude gebouwen te lopen, jammer genoeg was de tijd tekort. Te 14.15 weer vertrokken via Dumbroveni en Viisoara. Bij Viisoara nog een omleiding over een onverharde weg, maar daarna een prachtige geasfalteerde weg, waarschijnlijk nog niet zo lang geleden aangelegd. Zelfs Attila wist hier niet van. Tevens reden we door een mooi heuvellandschap. Bij Coroisanmartin was het einde van de mooie weg en via Balesauri naar Chendu waar we om 16.30 arriveerden.

Zondag 6mei.

Rustdag. In huiselijke kring doorgebracht.

Maandag 7 mei.

Om 08.30 uur vertrokken naar Baraolt voor een bezoek aan het gezin van Jolanda en aan dominee Imre Krizbai. In het verleden hier ook steun verleend door de stichting. Waren te 10.45 bij Jolanda en werden hartelijk ontvangen met koffie en koek. Gezin bestaat uit vier personen t.w. Jolanda zonder werk, haar man geen werk, dochter gescheiden en woont thuis, maar geen werk en een gehandicapte zoon. Zoon volgt een computer cursus in Odorheiu, maar het diploma heeft blijkbaar weinig waarde.

Na de lunch 13.15 uur vertrokken naar de dominee. Eerst koffie gedronken en daarna een rondleiding door de kerk. In de achtertuin lag kleding uitgestald voor de verkoop,waar de vrouw van de dominee zich mee bezig hield. In de achtertuin ook een grote schuur met op de zolder een groot aantal slaapplaatsen wat als een soort jeugdherberg wordt gebruikt.

Om 14.45 uur weer vertrokken naar Chendu waar we 17.00 uur arriveerden. De laatste avond in Chendu met de familie in huiselijke kring doorgebracht.

Dinsdag 8 mei.

De dag van vertrek naar huis. Met de familie nog samen gegeten voordat we vertrokken. Na het afscheid nemen van Attila, Magdi en Agota om 08.15 uur vertrokken naar huis. Om 08.45 uur werden we aangehouden door de politie. Het bleek dat we bij het passeren van een auto te hard hadden gereden. Er viel weinig af te dingen en moesten 32 euro betalen. Passeerden de Roemeens / Hongaarse grens bij Bors / Artand om 11.55/12.55 uur, zonder dat we paspoorten moesten tonen. De reis verliep heel vlot en passeerden te 16.40 uur de Hongaars/Oostenrijkse grens. De nacht wilden we doorbrengen in Duitsland, maar aan het eind van de middag kwamen we tot de conclusie dat het wel laat zou worden. We zijn bij Valentin in Oostenrijk van de snelweg afgegaan en daar een hotel gezocht. Kwamen terecht bij hotel Landzeit en daar was nog plaats voor ons drieen. Het was toen 19.00 uur. Sinds vertrek Chendu 943 km afgelegd. Na ons opgefrist te hebben nog  genoten van een warme maaltijd.

Woensdag 9 mei.

Nadat Tonnie koffie had gezet, zijn we zonder ontbijt om 07.00 uur vertrokken. Krentenbrood had Tonnie al van thuis meegenomen en gekoeld bewaard. Met kaas er tussen smaakte dat prima. Passeerden te 08.00 uur de Oostenrijks / Duitse grens, te 12.17 uur  Frankfurt en te 14.45 de Nederlandse grens. Wilden doorrijden naar Rilland om daar nog te tanken,maar omdat het wijzertje steeds dieper wegzonk toch maar in Hoevenen / Belgie getankt. Nadat we Ko thuis hadden afgezet,waren we om 17.15 uur bij Tonnie thuis. Deze dag 1028 km afgelegd. Totaal afgelegd deze reis 5531 km.

Het was een mooie en interessante reis waarbij alles volgens plan is verlopen. Ook hebben we het getroffen met het mooie weer wat vooral belangrijk was bij het lossen van de goederen. Ook over de onverharde wegen, want die waren kurkdroog met zo nu en dan een flinke stofwolk, maar beter droog dan nat.                                                                                                                                                      

En dan ons gastgezin nog. Alle lof hoe ze geprobeerd hebben het ons naar de zin te maken. We bedanken Attila, Magdi en Agotta voor de spontane gastvrijheid.

Groetjes Jaap

Stichting de Romania Vrijwilligers
Willem Alexanderweg 3
4316 BG Zonnemaire
The Netherlands
info@sdrv.nl
Tel: 0111-407944
NL13RABO0320557952