ROEMENIË REIS 2014 VAN 19 MEI TOT EN MET 1 JUNI.

Vrijdag 16 mei.

Omdat het vertrek naar Roemenië maandag 19 mei was, deze dag al begonnen met het inladen van de hulpgoederen. De opslagplaats van de hulpgoederen van de stichting SdRV is bij Exotech op het Scheldeterrein in Vlissingen. Een aparte ruimte in de lasloods mag gebruikt worden voor opslag. Deze ruimte kan ook nog verwarmd worden. Om het laden vlot te laten verlopen s’morgens al een groot gedeelte van de hulpgoederen in de lasloods gezet.

             DSC01760.JPGDoor het personeel van Exotech was hier ruimte voor vrijgemaakt zonder dat dit problemen gaf. Ook een heftruck stond tot onze beschikking. Om 15.30 uur arriveert Dirk van der Jagt uit Yerseke en parkeert de vrachtwagen achteruit in de lasloods. Ook dit jaar had Dirk weer gratis een vrachtwagen beschikbaar gesteld, die hij ook zelf zou rijden. Voor we begonnen met laden eerst nog vijf pallets conserven gelost om later weer terug geladen te worden. Dit om een betere gewichtsverdeling in de vrachtwagen te krijgen. Pallets conserven komen van Coroos Conserven uit Kapelle. Totaal aantal pallets conserven dat we meenamen was elf en hier had Dirk voor gezorgd. De volgende goederen werden o.a. ingeladen: dozen kleding, zakken dekens en knuffels, conserven, medicamenten, cultivator met eg, kleine sproeimachine

P1010083.JPG

opgeknapt door Toon de Vos uit Wemeldinge. 

Als laatste nog ingeladen hulpgoederen van een Protestantse Gemeente uit Wemeldinge bestemd voor Pir onzeeerste losplaats in Roemenië. Pootgoed van Mol Agro BV uit Oude Tonge en Korrelmaïs van Limagrain Nederland BV uit Rilland al eerder verzonden met een vrachtwagen, anders zou het te laat worden voor poten en zaaien. Om 20.15 uur gereed met laden met een totaal gewicht van 20 ton.                                                                                                          Tussendoor de tijd genomen om wat te eten en te drinken.

P1010095.JPG

Maandag 19 mei.

Reisgezelschap bestond deze reis uit Tonnie Brouwer, Ko Marinissen en Jaap Geluk. Laatst genoemde heeft hier een reisverslag van gemaakt. Kilometerstand bij vertrek Colijnsplaat 107380 km.Tonnie reed in zijn eigen auto en ik werd in Kamperland opgehaald. Vertrokken uit Kamperland om 04.50 uur richting Chendu in Roemenië naar ons logeeradres bij Attila en Magdi. Dirk vertrok samen met echtgenote Ella in de loop van de avond richting Pir onze eerste losplaats. Om 07.30 belde Attila al hoever we al waren. Passeerden te 09.30 uur vliegveld Frankfurt.

DSC01767.JPG             Frankfurt 01.JPG    De reis verliep vlot ook al omdat er weinig vrachtverkeer was en de weergoden ons goed gezind waren.

20120830-13Grens.jpg

   

 

Passeerden te 18.30 uur de Oostenrijks /             Hongaarse grens. Geld wisselen en vignet           kopen. Daarna doorgereden naar Level, net         over de grens en arriveerden daar om 18.40 uur.

 

 

Gelukkig was er slaapplaats in hotel Helena, voor ons een bekend hotel. Na een heerlijke warme maaltijd onze kamer opgezocht, want de volgende dag zou het weer vroeg dag zijn.

DSC01774.JPG             

Dinsdag 20 mei

Om 05.50 uur weer vertrokken zonder ontbijt. Voor vertrek koffie gezet voor onderweg. Namen deze keer niet de grenspassage bij Artand/Bors, maar de grenspassage bij Nãdlac/Roemenie. Voor de afwisseling en om eens een ander gedeelte van Roemenië te zien. Via Szeged bereikten we om10.30/11.30 uur de grens bij Nãdlac. Bij de grens stond een lange rij wachtende vrachtauto’s. Enkele stonden zelfs op de rijbaan voor tonen en konden tegelijk doorrijden.

Grensovergang Naclad.jpg             

Bij Arad was het even zoeken om de goede richting naar Lipova te vinden. Verder via Orãstie,  Alba Lulia, Tîrgu Mures naar Chendu. Onderweg om 16.40 uur nog aangehouden door de politie i.v.m. het niet voeren van verlichting. In Roemenië is het verplicht om overdag op nationale wegen verlichting te voeren, maar in stad en dorp weer niet. Het bleef gelukkig bij een waarschuwing. Arriveerden om 18.50 uur bij Attila en Magdi. Deze twee reisdagen over het algemeen mooi weer. Prachtige natuur en alles zo mooi groen met hier en daar bloeiende koolzaadvelden. In Hongarije op sommige plaatsen ook veel bloeiende klaprozen. Ook het vrachtverkeer richting het oosten viel veel mee. Bij aankomst Chendu stond er 109479 km op de teller. Totaal afgelegd deze twee dagen 2099 km. Omdat we via Nãdlac zijn gereden, hebben we ongeveer honderd kilometer extra gereden in vergelijking met vorige reizen.

Woensdag 21 mei.

Na het ontbijt vertrokken naar Tîrgu Mures voor bezoek aan een supermarkt om wat boodschappen te doen voor Attila en daarna naar een bouwcenter, omdat Tonnie nog een mengkraan wilde kopen. 

DSC01778.JPG

Na deze bezoekjes weer terug gereden naar Chendu. Om 13.00 uur weer terug in Chendu, waar op dat moment een echtpaar uit Goes aanwezig was, namelijk de familie Oosterling. Attila had deze familie de vorige dag in Sighisoara ontmoet en omdat Attila goed Nederlands spreekt kon hij deze familie verder helpen. Attila kennende zal hij deze familie wel hebben uitgenodigd, zeker omdat wij er ook waren. De gastvrijheid van Attila en Magdi staat hoog in het vaandel, dus werden ze uitgenodigd om mee te blijven eten.

Na afscheid te hebben genomen van de familie Oosterling uit Goes, zijn wij met Attila om15.15 uur vertrokken naar het strohoeden museum in Criseni. De weg er naar toe was nog even slecht als in 2008. We zijn er toen ook geweest met Dirk, Ella, Tonnie, Attila en mijzelf. Johan Hoek ging niet mee en bleef achter in Chendu. In de tuin van het museum staan palen met bordjes met plaatsnamen van over de hele wereld. Ze geven ongeveer de richting en de afstand aan tot die plaats. Tegen een kleine vergoeding zorgt de beheerder ervoor dat je plaats erop komt. In 2008 hebben we ook betaald voor de plaatsnamen Colijnsplaat, Kamperland en Yerseke. Dus waren we benieuwd of de beheerder zijn woord had gehouden. En inderdaad waren er bordjes geplaatst met de bovengenoemde plaatsnamen.

             DSC01780.JPG

Kregen van de beheerder nog een uitgebreide rondleiding door het museum, waarbij Attila onze tolk was.                           

DSC01784.JPG

 

    In de naast gelegen bar/winkel nog een ijsje gegeten.

 

DSC01792.JPG

Attila kocht nog een brood voor een bedelaar, maar de bedelaar moest het plastic wel open maken en een snee brood eruit halen. Doet hij dat niet dan verkoopt hij het brood weer om er drank voor te kopen. 

 

Om 17.40 uur weer vertrokken.                                                                                                                                                                                                                                                                   Gelukkig dat het droog was, want over zo’n           slechte weg is het geen pretje om te rijden.             Te 18.45 uur weer terug in Chendu.                                              

Donderdag 22 mei.

Om 06.35 uur vertrokken naar Pir. In Cluj Napoca tussen 08.35 en 09.00 uur oponthoud door filevorming. Om 09.15 uur koffiepauze en daarna via Zalãu en Tãsnad naar Pir. Arriveerden daar om 12.00 uur. Van Dirk hadden we gehoord dat hij twee uur moest wachten bij de grenspassage Artand/Bors.

Het laatste stuk weg naar Pir was in ieder geval beter berijdbaar in vergelijking met vorige reis. Omdat Dirk later zou arriveren werd ons nog een palenka en daarna een lunch aangeboden in de school.

DSC01797.JPGDirk arriveerde om 14.30 uur en begon             tegelijk met lossen.

 

 

Om 15.15 uur gereed met lossen van de hulpgoederen uit Wemeldinge.                        

 

De hulpgoederen voor Victoria in Somecu Rece overgeladen in Tonnie z`n auto.

DSC01801.JPGWij vertrokken om 15.30 uur naar Somecu         Rece en Dirk via Tureni naar een beveiligde         parkeerplaats in de buurt van Bãlãuseri.         Via Zalãu namen we bij Zimbor de afslag naar     Huedin en niet via Cluj Napoca, want dan           moest je weer terug rijden naar Gilãu.               De weg van Zimbor naar Huedin was goed   berijdbaar. Arriveerden te 18.40 uur bij           Victoria. De familie woont in de bergen.

 

Na het afgeven van de hulpgoederen, ook voor de buurvrouw, om 18.50 uur weer vertrokken naar Chendu. Arriveerden daar om 19.50 uur.

Vrijdag 23 mei.

Dit zou een drukke dag worden, want in totaal waren er zes losplaatsen inclusief Chendu. De weerberichten voorspelden mooi weer, dus dat konden we goed gebruiken. Dirk arriveerde om 09.00 uur en begon tegelijk met lossen.

DSC01809.JPGIn Chendu moest niet alleen voor Attila en Arpi gelost worden, maar ook voor Willy Jansen in Trei Sate, Csalad Farkas in Bezid en het cultuurhuis in Chendu. Maar hier bleef het niet bij, Jan van de Berg voor Johan Rush in Tureni in zijn vrachtwagen staan en die moesten ook bij Attila gelost worden. Na vertrek Pir was er niemand thuis in Tureni en heeft Dirk alles in de vrachtwagen laten staan.

 

De gedemonteerde cultivator met eg werd zonder veel problemen gelost en omdat Arpi op tijd aanwezig was met paard en wagen kon alles tegelijk op zijn wagen geladen worden.

DSC01813.JPG

 

Nu maar afwachten wanneer hij de cultivator in bedrijf neemt.

 

 

Te 09.30 uur was alles gelost en direct vertrokken naar dominee Lehel in Bodogaia.

DSC01817.JPGArriveerden daar om 10.25 uur. De losploeg stond al gereed, maar nog geen heftruck en die zou er ook niet meer komen. Er zat dus niets anders op dan enkele pallets met conserven en dozen kleding met de hand te lossen.Verder gelost een orgel, toiletpotten, wastafels en dozen met kleding. Voor de huisarts Szen Csilla in Secuieni ook gelost incontinentie materiaal, kasten, bureau en medicijnen. Te 11.30 uur alles gelost en na nog wat gedronken te hebben om 11.40 uur vertrokken naar het ziekenhuis in Cristuru Secuiesc. Arriveerden daar om 11.50 uur. Hier werd niet alleen gelost voor het ziekenhuis, maar ook voor Porumbenii-Mare.               

De vrachtauto stond geparkeerd aan de achterzijde van het ziekenhuis bij de poort.De losploeg uit Porumbenii-Mare onder leiding van dominee Kànyàdi stond al gereed. Ook de heftruck was al ter plaatse. Alle hulpgoederen voor het ziekenhuis werden voorlopig in de tuin neergezet en daarna door personeel van het ziekenhuis weggebracht. 

 

DSC01825.JPG

 

 

De hulpgoederen voor Porumbenii-Mare werden zoveel geladen o.a. kleine sproeimachine, pallets conserven, zakken kleding en knuffels en een tafelbiljart.

DSC01830.JPG

 

 

Voor het ziekenhuis o.a. medicamenten, TL buizen en conserven. Na het terugladen van vijf pallets conserven om 13.05 uur was alles gereed. Ook nu werd ons weer een warme maaltijd door het ziekenhuis aangeboden, wat zoals altijd weer prima smaakte.

 

Ook nog een bezoek gebracht aan de keuken, want die had een grondige opknapbeurt gekregen. Het zag er allemaal keurig uit.

DSC01836.JPGDSC01835.JPG

 

 

 

 

 

 

 

Om 13.55 uur weer vertrokken naar het kindertehuis in Viforoasa waar we om 15.10 uur arriveerden. Maakten kennis met de directrice, Simon en Truus v/d Oever en dominee Kiss Károly uit Ghindari.   

DSC01612.JPG

Begonnen tegelijk met lossen met behulp van o.a. de kinderen. Ook hier is geen heftruck beschikbaar, dus moesten de conserven met de hand gelost worden, maar met een paar kruiwagens erbij verliep alles heel vlot. Een van de jongens was hier heel handig in en liep in een drafje achter zijn kruiwagen.

DSC01838.JPG

 

Ook dozen met kinderkleding gelost. We hadden er niet opgerekend, maar ook hier werd ons een warme maaltijd aangeboden door het kindertehuis. Een overvloedig gedekte tafel verzorgd door een paar oudere kinderen. Het smaakte ons prima en op den duur raak je er wel aangewend een paar keer per dag warm te eten.

DSC01844.JPG

 

 

 

 

 

 

 

Bij vertrek zagen we achter het tehuis in een maïsveld, dat behoort bij het tehuis, een paar oudere kinderen onkruid wieden. Ook zij moeten de kost verdienen.

Om 17.00 uur vertrokken naar het huis van dominee Kiss Károly in Ghindari. Om 17.45 uur conserven met de hand gelost en ook nog een postoel. Alles in de tuin neergezet.

Van Ghindari naar onze laatste losplaats Vãdas waar we om 18.10 uur arriveerden. Werden verwelkomd door dominee Victor Jacob. Conserven en dozen kleding met de hand gelost met behulp van enkele mensen uit het dorp.

DSC01862.JPG

 

Driemaal is scheepsrecht, dus ook hier nog een uitgebreide warme maaltijd gebruikt. Om 19.40 uur weer vertrokken naar Chendu, waar we om 20.15 uur arriveerden. Deze avond verder niets meer gegeten.

 

 

 

Zaterdag 24 mei

Deze morgen zouden we een bezoek brengen aan de familie Csalad Farkas in Bezid. Toen we op het punt stonden om te vertrekken, bleek Tonnie zijn auto een lekke linker achterband te hebben. Band eraf gehaald en met zijn vieren in Attila zijn auto naar een garage in Bãlãuseri. Band was snel gerepareerd en om 10.10 uur alsnog naar Bezid vertrokken. De onverharde weg naar Bezid is geen pretje om over te rijden, maar uiteindelijk bereikten we om 10.50 uur Bezid. De moeder verwelkomde ons en de twee gehandicapte jongens Joszka en Guyrka kwamen even later ook te voorschijn. Conserven, kleding en een douche stoel afgegeven. Ze vroeg nog om zomer en winter schoenen voor de jongens. Of je het nog jongens kunt noemen weet ik niet, maar ze zijn wel rond de veertig. Voor deze moeder wel een opgave om vierentwintig uur per dag gereed te staan voor de jongens, want de zorg die wij in Nederland kennen is hier niet. En dan staat ze er ook nog alleen voor, omdat haar man overleden is. Om 11.15 uur weer vertrokken naar Chendu.

Met Arpi was afgesproken dat we s’middags een toeristische route zouden maken in de omgeving met paard en wagen. Om 13.30 uur parkeerde Arpi zijn wagen, voorzien van zitplaatsen voor de poort bij Attila en konden we instappen. De jongste zoon van Arpi ging ook mee. Nadat Arpi nog wat versnaperingen in een winkel voor onderweg had gekocht, begonnen we aan onze toeristische route. Over hobbelige onverharde wegen reden we naar boven de berg over met zo nu en dan een rustpauze voor de paarden, omdat het soms toch wel steil omhoog liep.

DSC01878.JPG

Omdat we op een gegeven moment weer naar beneden moesten en jezelf de diepte inkijkt, denk je wel bij jezelf, als dat maar goed gaat. Maar Arpi had een speciaal remsysteem op zijn achterbanden dat in werking werd gezet door zijn zoon en we langzaam naar beneden reden. Op sommige plaatsen waren de onverharde wegen voorzien van flinke geulen. Onze ruggen hadden het zwaar te verduren. Tijdens dit gedeelte van de route genoten van de mooie natuur en het mooie uitzicht van bovenaf.                                                                                       Na deze passage kwamen we op het vlakke gedeelte terecht waar we op een gegeven moment bij een grote schaapskudde terecht kwamen. Men was juist bezig met schaapscheren. De baas was net met het laatste schaap bezig en het overige personeel stond op het punt om te gaan eten. Ook nog de slaapplaats van een herder bekeken. Niet meer dan een groot konijnenhok waar de herder net in kan liggen. Verderop nog een schapenboerderij bezocht. Alles werd door de beheerder keurig uitgelegd en vertaald door Arpi.

DSC01889.JPG


Intussen werd het wel steeds donkerder, maar gelukkig ging het niet regenen, want daar waren we met onze kleding niet op berekend.
 
 
 
Onderweg bij een houthandel nog een kleine boomstam (ca.160x50 cm) geladen, die door Arpi en de eigenaareven op de wagen werd gelegd.
 
DSC01892.JPG
Bedoeling was hier te zagen, maar de zaagmachine was kapot. Boomstam was bestemd voor Ko, die zich in zijn vrije tijd bezig houdt met houtsnijwerk. Na het laden doorgereden naar een andere houtzagerij waar wel gezaagd kon worden. Arriveerden daar om 17.00 uur. Met veel pijn en moeite werd de boomstam op de zaagtafel gelegd en daarna in vier stukken gezaagd. Met de veiligheid werd het niet zo nauw genomen met tussendoor ook nog een kapotte zekering.

DSC01896.JPG

Om 18.00 uur weer vertrokken en bij aankomst bij Attila, Arpi bedankt voor de mooie en interessante rondrit. Bij aankomst waren Dirk, Ella, Simon, Truus en Kiss Károly al gearriveerd, want de avond zou samen met de familie gezellig worden afgesloten. Met zijn allen in de corridor aan een lange tafel hebben we heerlijk gegeten wat Magdi had klaargemaakt, waarbij Attila voor de vlekken zorgde. Nadien heeft Simon Kiss Károly teruggebracht naar Ghindari en later Truus, Dirk en Ella opgehaald. Het was een gezellige avond waar we met zijn allen met plezier aan kunnen terug denken.

Zondag 25 mei.

Deze dag stond in het teken van de verkiezingen in Roemenië. Als rasechte Hongaar wilde Attila stemmen in het Hongaarse consulaat in Miercurea Ciuc. Tonnie had extra ruimte gemaakt in de auto, zodat Agotta een plaatsje achterin kreeg. Met zijn zessen in de auto zijn we om tien uur uit Chendu vertrokken naar het stembureau. Konden in de buurt van het stembureau vrij vlot een parkeerplaats vinden. Vanaf de parkeerplaats lopend naar het stembureau. Het stemmen verliep vlot, zodat de familie weer vlug buiten was. Daarna een restaurant opgezocht om wat te eten en te drinken. We konden gelukkig buiten zitten. Pannenkoeken was het hoofdgerecht. Om 13.25 uur weer vertrokken naar Oderheiu voor een bezoek aan de ijssalon Alexandra. Deze ijssalon is van Piroska Bacescu  ook eigenaresse van de Frieske Pan. Auto geparkeerd en verder lopend naar de ijssalon. Het was een keurig nette salon waar ook binnen ruimte was om te zitten. Na het nuttigen van een ijsje weer terug gereden naar Chendu waar we om 16.35 uur arriveerden. Na het eten nog drie blokken hout van Ko naar Dirk zijn vrachtwagen gebracht, die deze zou meenemen naar Yerseke. Ko zou die later zelf weer ophalen. Het vierde blok zou Tonnie meenemen.

Maandag 26 mei.

Vandaag zou een bezoek worden gebracht aan dominee Lehel Laszlo in Bodogaia en huisarts Szen Csilla in Secuieni. Om 09.05 uur vertrokken bij Attila en parkeerden 09.55 uur de auto bij de dominee. Eerst moest een misverstand uitgepraat worden in verband met het zelf bellen naar de sponsors van de SdRV. Ook laten doorschemeren dat volgend jaar waarschijnlijk de laatste vrachtwagen met hulpgoederen komt. De opbrengst van de maïs is voor eigen gebruik. Het maïsveld achter de woning van de dominee bezocht en de plantjes stonden er goed bij. Tellerstand van de tractor 6911. Daarna een bezoek gebracht bij de huisarts in Secuieni. Bij binnenkomst konden we al zien dat er iets veranderd was, nl. dat de ingang en de wachtruimte voorzien waren van tegels. Ook met de toiletruimte waren ze volop bezig. De afvoer naar de riolering was al aanwezig en een paar opstaande wanden. Kan niet anders of volgende reis zien we een complete nieuwe toiletruimte.

DSC01913.JPGDe huisarts bedankte ons voor alles wat ze had gekregen. Ze wilde nog wel een behandeltafel die iets hoger was dan die ze nu gebruikte, maar in de opslagruimte stond ook nog een tafel, maar die was weer te hoog. Volgens Tonnie was het mogelijk om de poten wat korter te maken.

Om 11.55 uur weer vertrokken naar een aardappelveld om te kijken of alles er goed bijstond. Na dit bezoek terug naar de dominee waar we de warme maaltijd zouden gebruiken. Na de warme maaltijd heeft Tonnie de administratie doorgenomen en zoals altijd was alles keurig verzorgd. Rekeningen veelal voorzien van foto’s.

Om 14.20 uur vertrokken naar Chendu via Sighisoara, want Attila moest nog in een supermarkt zijn en op advocaten kantoor. Onderweg naar Chendu nog een flinke regenbui met onweer gehad. Uiteindelijk waren we om 16.45 uur weer terug in Chendu.

Dinsdag 27 mei.

Deze dag een bezoek gepland in het ziekenhuis in Cristuru en bij dominee Kànyàdi in Porumbenii-Mare. Om 08.40 uur uit Chendu vertrokken en waren om 10.15 uur in het ziekenhuis. Verwelkomd door dokter Gaal Csaba. Tijdens het gesprek alle belangrijke punten doorgenomen en gevraagd wat hij eventueel nog kon gebruiken. Een sterilisator zonder water en een magnetron kon het ziekenhuis nog wel gebruiken. Daarna een rondleiding door het ziekenhuis wat niet volledig was bezet. In totaal maar acht personen.

DSC01920.JPG

 

Wel even stil gestaan bij een man waarvan een been was geamputeerd. Een homeless persoon, zoals de dokter het noemde. Geen vaste woon of verblijf plaats en ook geen geldige papieren. Er was wel voor gezorgd dat er iets op schrift stond en een soort zelf gemaakt identiteitsbewijs. Deze man had nog een drank probleem, maar in het ziekenhuis moest hij het zonder doen. Omdat hij ook weinig kleding had, zouden we de volgende dag terug komen met wat kleding.

Om 11.35 uur vertrokken, maar tussendoor nog een magnetron gekocht voor Magdi en door ons drieën betaald. Attila ging er vanuit dat die voor het ziekenhuis was, want hij vulde het garantie bewijs al voor het ziekenhuis in. Hij wist hier dan ook niets vanaf. Na dit korte oponthoud de reis vervolgd naar dominee Kànyàdi. Na wat gegeten te hebben een rondrit gemaakt in de buurt met een bezoek aan het zigeuner dorp.

DSC01925.JPGDSC01926.JPG

 

 

 

 

 

 

 

Bekeken het huisje van de werkster die bij Kànyàdi alles buitenshuis schoonhoudt. Dit huisje werd geschonken door de familie Kànyàdi.

Daarna nog drie bandjes voor een scootmobiel bij een familie afgegeven. Mensen waren heel dankbaar. Vervolgens naar huisarts Hegyi Tunde. Gedurende deze tijd regen en onweersbuien. Via de praktijkruimte naar de huiskamer waar we iets te drinken kregen. Bedankte voor alles wat ze had gekregen. Ziekenhuisbedden voor zieke mensen, koelkast, krukken, toiletstoel en wandelstokken kon ze nog wel gebruiken. Na afscheid te hebben genomen om 17.35 uur weer terug bij de dominee. Na de warme maaltijd de administratie doorgenomen en alles goed bevonden. Omdat er in de opslagruimte toevallig een repetitie van het zangkoor was, werden we op het laatste moment nog uitgenodigd om mee te luisteren. Ook het volkslied werd nog voor ons gezongen. Na dit intermezzo onze slaapplaatsen opgezocht.

Woensdag 28 mei

Na het ontbijt kleding verzamelen voor de man in het ziekenhuis en alles in een weekend tas gestopt. Ook het tafelbiljart nog even in elkaar gezet. Nadat dit geregeld was met dominee Kànyàdi naar zijn aardappel en maïsveld. Planten stonden er goed bij en laten we hopen dat het ook iets opbrengt. Om 09.50 uur weer bij de dominee vertrokken naar het ziekenhuis in Cristuru Secuiesc om weekend tas met kleding af te geven.

DSC07300601.jpg

 

Vandaar naar de volgende halte en dat was de Frieske Pan in Odorheiu voor een bezoek aan Piroska Bacescu. Het winkelmeisje vertelde dat Piroska er niet was, maar in Rotterdam was. Er bleef niets anders over dan terug te rijden naar Chendu. 

 

 

Om 13.00 uur weer terug in Chendu en tegelijk levensmiddelen ingeladen voor Istvan in Chendu en afgeleverd. Istvan kon nog wel een nieuw bandje voor zijn scootmobiel gebruiken. Zoals gebruikelijk moesten we iets uitzoeken in het winkeltje en daarna weer terug naar Attila. Na het eten nog even naar Corund om drie rieten mandjes voor de kerk in Colijnsplaat te kopen. Even over de toeristische markt gelopen en daarna weer terug naar Chendu. Om 18.00 uur werd hierbij de werkdag afgesloten en de rest van de avond in huiselijke kring doorgebracht.

Donderdag 29 mei

Deze dag begonnen met het schoonmaken van Tonnie zijn auto, zowel de binnen als de buitenkant, want die had wel een beurtje nodig. Intussen werden de hulpgoederen voor Johan Rush uit Tureni opgehaald. Aan het eind van de middag kregen we bezoek van de burgemeester en een wethouder, dit naar aanleiding van de hulpgoederen die we voor het cultuurhuis in Chendu hadden meegenomen. Hun dank ging vergezeld van een paar flessen zelfgemaakte wijn. Ze bleven s’avonds ook nog mee eten en Attila en Magdi hadden hun uiterste best gedaan om er een heerlijke maaltijd van te maken met natuurlijk de alom bekende vlekken.

DSC01944.JPG

 

Na het eten nog naar een familie geweest waarvan een jongetje van anderhalf  jaar enkele weken geleden achterover in een teil met kokend water was gevallen tijdens het spelen met zijn zusje. Had ongeveer vier weken in het ziekenhuis in Boekarest gelegen.

DSC01949.JPG

 

 

De burgemeester  bracht ons er naar toe. Vanuit het ziekenhuis hadden de ouders een tube zalf mee gekregen van een bepaald merk, maar dat was in roemenië niet te krijgen. Via Attila en Magdi hadden ze gevraagd of wij er voor konden zorgen. Tonnie zou er voor zorgen en ze betaalden gelijk, al moest dat geld wel van familie komen. Omdat er twee keer per dag gesmeerd moest worden, zou Tonnie voorlopig vier tubes bestellen via internet.

Na vertrek nog even een vrouw opgehaald in Cãlimãnesti, die daar in een winkel werkt. Meestal doet Attila of Magdi dat, maar de burgervader vond het geen bezwaar om er even naar toe te rijden ondanks de flinke regenbuien en ze op plaats van bestemming te brengen. Bij terugkomst afscheid genomen van de burgemeester en wethouder en de burgemeester bedankt voor bewezen diensten. Daarna onze slaapplaatsen opgezocht, want de volgende dag zou het weer vroeg dag zijn.

Vrijdag 30 mei.

Dit was de laatste dag op ons logeeradres. Na het ontbijt afscheid genomen van Attila, Magdi en Agotta. Om 06.35 uur zijn we vertrokken. Passeerden te 10.35 uur Oradea en bereikten te 10.50/09.50 uur de grens bij Bors/Artand. Alleen paspoorten tonen was voldoende. Bereikten te 15.00 uur de Hongaars/Oostenrijkse grens. We probeerden onze slaapplaats in Velburg in Duitsland te bereiken en dat lukte. Het ons bekende hotel Zur Post. Na een stevige maaltijd onze slaapplaatsen opgezocht.

Hotel Zur Post Velburg 01.jpg

Zaterdag 31 mei.

Zonder ontbijt om 06.25 uur vertrokken. Voor vertrek nog koffie gezet voor onderweg onze kok  Ko verzorgde de maaltijd met het krentenbrood dat Tonnie van thuis had meegenomen en het smaakte nog prima en zeker als er een plakje kaas tussen zit.

Passeerden te 08.55 uur het vliegveld van Frankfurt. De reis verliep vlot en om 13.45 uur waren we in Colijnsplaat. Totaal deze reis afgelegd 5658 km

Deze reis is volgens plan verlopen. Temperaturen over het algemeen niet te hoog en tijdens het lossen van de hulpgoederen geen regen gehad. Het was een mooie en interessante reis waar we van de mooie groene natuur hebben kunnen genieten. Als laatste nog ons gastgezin. Niets was teveel om het ons naar de zin te maken. Veel dank aan Attila, Magdi en Agotta

DSC01785.JPG

Groetjes Jaap

 

 

 

 

 

 

 

 

                                               

Stichting de Romania Vrijwilligers
Willem Alexanderweg 3
4316 BG Zonnemaire
The Netherlands
info@sdrv.nl
Tel: 0111-407944
NL13RABO0320557952