Roemenië Reis 2016 van 4 mei tot en met 14 mei.

Donderdag 28 april.

 

Vertrek naar Roemenië was gepland op 4 mei, maar begonnen deze dag al met het inladen van de hulpgoederen, omdat we afhankelijk waren van de vrachtwagen van de stichting Humanitair Transport Oost-Europa. (Johan Boomsma) De vrachtwagen arriveerde in de loop van de middag bij de lasloods van Exotech op het Scheldeterrein in Vlissingen. In een aparte ruimte van de loods is de opslagruimte van de stichting SdRV. Voordat de vrachtwagen arriveerde was al een groot gedeelte van de hulpgoederen buiten de opslagruimte gezet.

Begonnen om 16.15 uur met inladen. Met behulp van een heftruck verliep alles heel vlot en waren om 19.15 uur gereed met tussendoor koffie en lunch pauze. Ook was er genoeg personeel aanwezig.Ongeveer 75m3 goederen geladen, waaronder o.a. ziekenhuisbedden met kastjes, restant dozen kleding, rollators.

Deze keer maar één pallet conserven. Door wettelijke regelingen waren er geen pallets met afgekeurde conserven van Coroos uit Kapelle. Al eerder verzonden per vrachtwagen 650 kg pootgoed van Mol Agrocom BV uit OudeTonge en korrelmaïs van Limagrain Nederland BV uit Rilland, deze i.v.m. zaai en poottijd.

Woensdag 4 mei.

Reisgezelschap bestond deze reis uit Tonnie Brouwer, Henk Walhout en Jaap Geluk, waarvan de laatste een verslag heeft gemaakt. Tonnie reed met zijn eigen auto en was om 05.00 uur in Kamperland om mij op te halen, maar moest weer terug naar Colijnsplaat om Henk op te halen, want die zou op tijd bij Tonnie zijn, maar Henk had zich verslapen. Uiteindelijk zijn we om 05.20 uur uit Colijnsplaat vertrokken naar ons logeeradres in Chendu in Roemenië. Kilometerstand bij vertrek was 139030.

De reis verliep vlot met zo nu en dan een file.

Passeerden te 09.45 uur vliegveld Frankfurt am Main, onderweg nog twee keer een stop voor de inwendige mens.

Om 15.33 uur de grens Duitsland/Oostenrijk en bereikten te 19.10 uur de Hongaarse grens.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Bij de grens nog een vignet gekocht en geld gewisseld, daarna onze weg vervolgd naar.

Hotel Helena in Level, al jaren onze eerste rustplaats.Tonnie had voordien al voor drie personen gereserveerd. Arriveerden daar om 19.30 uur. Kilometerstand 140309.Na de warme maaltijd kamer opgezocht, want de volgende morgen was het weer vroeg opstaan.

Donderdag 5 mei.

Om 04.30 uur opgestaan. Voor vertrek had Tonnie nog koffie gezet voor onderweg. Broodjes hadden we van thuis meegenomen. Om 05.15 uur vertrokken bij een temperatuur van 10 graden. Ik had deze nacht slecht geslapen, omdat ik twee keer moest overgeven. Na vertrek dacht ik er wel overheen te zijn, maar dat bleek niet waar te zijn. Onderweg moest ik nog twee keer overgeven, de laatste keer toen we bij de grens met Roemenie stonden te wachten en het was inmiddels 26 graden geworden.

Het was wel even spannend, omdat ik even van m’n stukje ging. Gelukkig was het maar van korte duur.Na het controleren van de paspoorten, uurwerken een uur vooruit en een vignet kopen de reis weer vervolgd naar Chendu, waar we om 16.50 uur arriveerden.Het was een kille, regenachtige en winderige dag geweest met wisselende temperaturen.

Vrijdag 6 mei.

Om 08.30 uur arriveerde de vrachtwagen zoals was afgesproken.  De chauffeur was maar alleen en stelde zich voor als Arie Sieben.

Hij had de vorige dag in Reghin gelost. Hij vertelde dat hij liever alleen reed, ondanks dat hij maar één long heeft. Als vrijwilliger heeft hij er plezier in om dit soort reisjes te maken en hij doet het al enkele jaren.Het was droog weer en het lossen ging vrij vlot. Attila stond gereed met tractor en aanhangwagen om een groot gedeelte van de goederen te vervoeren.We losten voor Chendu, Bezid en Viforoasa. Alles werd bij Attila tijdelijk opgeslagen.

Voor het kindertehuis in Viforoasa werden de goederen later opgehaald.Om 09.15 uur was alles gelost en na het koffie drinken om 09.45 uur vertrokken naar dominee Laszlo Lehel in Bodogaia, waar we om 10.20 uur arriveerden.Attila reed met de vrachtwagen mee en er zal wel een hele conversatie onderweg hebben plaats gevonden, want beiden kunnen goed babbelen.De losploeg stond al gereed om te helpen bij het lossen. Er was zelfs een losvrouw aanwezig.

Het lossen ging vrij vlot en om 11.30 uur was alles gelost, waaronder dozen kleding, rollators, een orgel en stoelen. Ook voor de huisarts dr.Szen Csilla in het naburige dorp Secuieni werden medicijnen, een rollator en verband gelost. Na de koffie om 12.00 uur weer vertrokken naar het ziekenhuis in Cristuru Secuiesc waar we om 12.00 uur arriveerden.

Vanaf de hoofdstraat was Arie achteruit naar de achterkant van het ziekenhuis gereden waar de losploeg van dominee György Kànyàdi al gereed stond.

Niet alleen voor het ziekenhuis zou hier gelost worden, maar ook voor Porumbenii-Mare, Dominee had voor een vrachtwagen gezorgd, die alles mee zou nemen. Ook van het ziekenhuis was personeel aanwezig om te helpen. Om het lossen vlotter te laten verlopen, werden soms de achterkanten van de vrachtwagens tegen elkaar gezet. Voor het ziekenhuis werd alles in de tuin neergezet en afgevoerd door ziekenhuis personeel.

De vrachtwagen uit Porumbenii-Mare kon alles niet meenemen en moest dus later nog een keer terug komen.Voor deze plaats o.a. gelost dozen kleding, dozen speelgoed, rollators. Het speelgoed was ingezameld door Lisanne Goudappel uit Kortgene en de verzamelplaats was bij Albert Heijn in Kamperland.Het speelgoed was bestemd voor een zomerkamp in de buurt van Porumbenii-Mare deze zomer.Om 13.15 uur was alles gelost, maar kwamen wel tot de ontdekking dat er nog enkele zakken voor Viforoasa in de wagen lagen, maar Arie vond het geen probleem om deze alsnog in Chendu te lossen, omdat het in zijn rijrichting lag.Tijdens het lossen hebben we het laatste half uur nog regen gehad.Zoals gewoonlijk werd ons door het ziekenhuis nog een warme maaltijd aangeboden, wat weer prima smaakte.

Om 14.10 uur weer vertrokken naar Chendu waar we om 15.15 uur arriveerden. De overgebleven zakken voor Viforoasa gelost.Arie bleef daarna nog koffie drinken en is daarna vertrokken naar Ludus daar moest hij nog lossen voor een andere organisatie en verbleef het weekend daar, maandag moest hij in Cluij Napoca propellers laden voor Lelystad.Ondanks dat hij niet kon helpen bij het lossen, was er toch een prettige samenwerking in deze korte tijd.Om 16.45 uur kwamen ze uit Viforoasa met een bestelbus om het grootste gedeelte van de goederen mee te nemen. Het restant zouden wij de volgende dag zelf mee nemen naar het kindertehuis, omdat het een verrassing moest zijn.

We kwamen deze dag tot de ontdekking dat er één doos voor Viforoasa ontbrak. Waarschijnlijk in een andere plaats gelost. Er waren negen dozen in Vlissingen geladen speciaal voor de kinderen in het kindertehuis. Elke doos bevatte drie plastic tasjes met cadeautjes en voorzien van de naam van het kind. De namen van de kinderen had Tonnie gekregen van Truus v/d Oever.Plastic tasjes geschonken door Albert Heijn in Kamperland.Totaal 27 kinderen, maar nu hadden we maar 24 cadeautjes, dus zat er niets anders op dan drie extra pakketjes te maken. In Chendu hebben we twee winkels bezocht, maar meer dan een paar schriften, potloden en drie handdoeken konden we niet vinden. Omdat we de volgende morgen toch naar Târgu Mures zouden gaan, konden we daar de laatste cadeautjes kopen. Bedoeling was om daar ook nog levensmiddelen te kopen voor het kindertehuis.Attila werd in de loop van de middag opgebeld door een kennis die met autopech in of bij Oradea stond met een kapotte remleiding. Of Attila het echtpaar kon ophalen. Attila is om 18.00 uur vertrokken en kwam de volgende morgen om half drie weer thuis met het echtpaar. De auto bleef in Oradea staan. Henk ging deze avond vroeg naar bed, omdat hij zich niet goed voelde. Deze nacht moest hij twee keer overgeven en Agotta één keer.Na deze drukke dag waren we wel aan onze nachtrust toe.

Zaterdag 7 mei.

Om 08.50 uur vertrokken naar supermarkt Selgros in Târgu Mures. Restant cadeautjes gekocht om de drie laatste plastic tassen aan te vullen. Ook nog levensmiddelen gekocht o.a. slaolie, suiker, griesmeel, mosterd, leverpastei, rijst en azijn. Voor Magdi ook nog een koffiezetapparaat en een waterkoker gekocht en betaald door ons drieën. Na terugkomst in Chendu nog vlug alles in orde gemaakt voor het kindertehuis. Alles paste precies in de auto.

Om 13.00 uur vertrokken naar Viforoasa, waar we om 13.15 uur arriveerden. Zoals gewoonlijk werd ons eerst een warme maaltijd aangeboden en de bediening werd verzorgd door enkele kinderen. Na het eten werden we getrakteerd op zang en muziek, o.a. het Wilhelmus, wat uit volle borst werd gezongen.

Het uitdelen van de cadeautjes was in goede handen van Henk.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       Al met al toch wel een mooi moment, maar voor sommigen toch wel spannend. Dankbare gezichtjes was ons deel. Elke tas was voorzien van o.a. een handdoek, shampoo, zeep, speelgoed naar leeftijd aangepast, knuffel, zakje snoep, schriften, potloden.Alle kinderen kregen als extra nog een linnen draagtas.Hier na hebben we de auto uitgeladen met de levensmiddelen, waarbij we werden geholpen door de kinderen. Alles werd keurig opgestapeld op de keukentafel.

Ter gelegenheid van het 50 jarig huwelijk van de familie Marinissen uit Colijnsplaat was een schenking ontvangen, bestemd voor het kindertehuis.Hiervan zijn de cadeautjes en de levensmiddelen gekocht, die door het kindertehuis in dankbaarheid werden aanvaard.Na afscheid te hebben genomen van directrice en kinderen om 14.55 uur weer vertrokken naar Chendu.S`avonds met z’n allen vlekken gegeten in de corridor, inclusief de kennissen, beiden arts in Hongarije. Het was een kille dag. In de loop van de middag werd de CV bijgezet.

Zondag 8 mei.

Tonnie had deze nacht slecht geslapen i.v.m. diarree en was niet aanwezig bij het ontbijt. Om 11.45 uur is Attila met beide kennissen vertrokken naar Oradea.Ook een kennis van Attila uit Chendu, die van beroep monteur is, reed mee en zou proberen het defect te verhelpen.Omdat Tonnie zich in de loop van de dag wat beter voelde, zijn we om 15.10 uur vertrokken naar Bezid voor een bezoek bij de familie Csalad Farkas.De onverharde weg naar Bezid was nog steeds vol kuilen, maar het was gelukkig droog.Onderweg lag er wel een hoop grind, waarschijnlijk om de kuilen op te vullen. We waren net op tijd in Bezid, want de moeder was net met één van de gehandicapte jongens op weg naar de tandarts.

Zodoende was het maar een kort bezoek. Na het afgeven van levensmiddelen zijn we om 16.10 uur weer vertrokken.Mevrouw had het er wel over dat er zwijnen in de buurt waren en dat men aan het afrasteren was.Om 16.50 uur weer vertrokken. Henk kreeg laat in de avond nog een telefoontje, dat z’n vrouw door haar knie was gegaan.Hij wilde toch wel naar huis en de volgende dag zou Tonnie uitzoeken voor een snelle verbinding naar huis.

Maandag 9 mei.

Via internet vluchtgegevens op gezocht. Henk kon de volgende dag, 10 mei om 07.10 uur vliegen vanaf Cluij Napoca naar Eindhoven.Verdere reis uitgestippeld en dan kon Henk om 11.25 uur in Goes zijn.Met Greta was afgesproken dat zij Henk in Goes zou ophalen en hem in Colijnsplaat zou afzetten, want daar stond zijn auto.Om 08.15 uur vertrokken naar het vliegveld in Târgu Mures om een ticket te kopen, wat allemaal vlot verliep.Weer terug naar Chendu en vandaar naar dominee Lehel in Bodogaia voor controle administratie onder toeziend oog van twee presbyters.Alles stond weer keurig op papier. Uitgaven zonodig voorzien van foto’s. Bedankte ons voor alles wat we gebracht hadden.Na dit alles werd ons een warme maaltijd aangeboden.

Om 14.00 uur weer vertrokken naar Chendu om Attila af te zetten.

Wij onze reis vervolgden naar dominee Victor Jacob in Vadas.Tonnie moest daar een envelop afgeven van Dirk van der Jagt namens de Diaconie uit Yerseke.Ook de administratie werd gecontroleerd, maar dat liet nogal te wensen over.Waarschijnlijk was hij overvallen door ons bezoek, maar hij zou er voor zorgen dat alles in orde kwam Om 16.30 weer vertrokken naar Chendu.

Dinsdag 10 mei.

Om 03.15 uur vertrokken uit Chendu naar het vliegveld in Cluij Napoca waar we om 05.10 uur arriveerden. Attila was meegegaan als gids. Henk op het vliegveld afgezet en hem een goede reis gewenst.

Om 07.20 uur weer terug in Chendu.      

Deze morgen een bezoek gepland in het ziekenhuis in Cristuru-Secuiesc, waar we om 10.05 uur arriveerden. Werden verwelkomd door dr.Gaal Scaba.Bedankte ons voor de geleverde hulpgoederen.Of hij nog iets nodig had, daar kon hij niet direct antwoord op geven.De kinderafdeling was verplaatst naar Odorheiu Secuiesc en op het moment lagen er zes patiënten in het ziekenhuis. In de zomer zijn er meestal minder patiënten, omdat ze dan moeten werken, des te meer in de winter.Er wordt aan de buitenkant, zowel voor als achterkant flink wat onderhoud gepleegd. E-mail verkeer met het ziekenhuis is nog steeds een probleem.

Om 10.45 uur vertrokken naar dominee Kànyàdi in Porumbenii-Mare waar we ook de nacht zouden doorbrengen.Eerst koffie gedronken en daarna het zaaltje bij de kerk bezocht waar alle goederen waren opgeslagen.Nu werd het voor ons (Jaap en Tonnie) wel erg zwaar om wakker te blijven omdat we die dag al vroeg op uit waren, toen heb ik mar Hanni gevraagd of we een poosje naar bed mochten gaan, na een paar uur lekker knorren waren we weer het mannetje. Om 17.00 uur hebben we een bezoek gebracht aan het nieuwe gemeentehuis. Het zag er prachtig uit, vooral de trouwzaal

.

Na het gemeentehuis naar een familie, dat problemen hadden met de scootmobiel.We hadden voor Porumbenii-Mare toevallig een scootmobiel gelost, dus die kwam goed van pas.Om 18.00 uur nog een bezoek gebracht bij de plaatselijke huisarts, dr.Hegyi Tünde. Ook zij bedankte ons voor de geleverde goederen.Na wat gedronken te hebben, zijn weer terug gegaan naar de woning van Kànyàdi.Tonnie heeft met Hanni, de vrouw van de dominee de administratie doorgenomen en in orde bevonden.                        

 

Intussen werd de scootmobiel opgehaald door de familie die we eerder bezochten en de defecte ingeleverd.

Ook moesten we nog een repetitie van het zangkoor bijwonen, waarvan de burgemeester deel uitmaakte.

Daarna nog een warme maaltijd bij de dominee in het bijzijn van drie presbyters met echtgenotes. Na deze lange dag onze slaapplaatsen opgezocht.

Woensdag 11 mei.

Na het ontbijt om 09.00 uur vertrokken naar het gemeentehuis om afscheid te nemen van Hanni, die daar werkzaam is.Voor de ingang van het gemeentehuis stond het vol met zigeuners. Ze krijgen om de zoveel tijd een uitkering.Eén voor één mogen ze naar binnen en na een handtekening, indien mogelijk, krijgen ze wat geld. Dit alles speelt zich af in de hal van het gemeentehuis.

Na afscheid te hebben genomen van Hanni en de burgemeester vertrokken naar Odorheiu-Secuiesc voor een bezoek bij banketbakkerij de Frieske Pan.We waren daar om 09.40 uur en werden verwelkomd door Piroska, eigenaresse van de zaak. We werden getrakteerd op koffie en ieder kreeg twee gebakjes.Ook haar schoonzuster Ilonka werkt nu in de bakkerij na het faillissement van de broodfabriek in Dealu.Zo te horen was het een goed lopende banketbakkerij annex winkel. Na over en weer wat nieuwtjes te hebben uitgewisseld om 10.15 uur weer vertrokken naar Chendu via Corund om nog wat souvenirs te kopen.Om 11.50 uur weer uit Corund vertrokken en arriveerden uiteindelijk om 12.55 uur op ons vertrouwde adres in Chendu. Dit was de eerste dag met mooi weer en daar maar gebruik van gemaakt door in de loop van de middag de auto schoon te maken.Dit was ook de eerste keer dat we buiten konden eten.De burgemeester had ons uitgenodigd voor een bezoek aan zijn wijnkelder, die hij samen met nog vijf anderen runde.De boswachter hoorde daar ook bij.Van 19.00 tot 22.30 uur hebben we verschillende soorten witte wijn geproefd met tussendoor een hapje.Ik persoonlijk vond het in de kelder maar kil, maar dat hoort erbij.

Donderdag 12mei.

In de loop van de morgen nog twee wijnkelders bezocht in Dumitreni bij een kennis van Attila. Ik noem het maar een klein boertje, maar wel een actief mannetje. De wijnkelders had hij zelf gebouwd en hij wilde nog een derde bouwen. Zijn maïsmolen had hij zelf gemaakt. Ook had hij nog varkens, maar daar was op het ogenblik geen droog brood mee te verdienen.Vervolgens naar de weduwe vrouw van Istvan, die een winkeltje heeft en waar we al jaren komen. Even wat gezellig gedronken en daarna weer vertrokken, maar voor vertrek mogen we altijd iets uitzoeken in het winkeltje.

Van hieruit naar Janni om honing op te halen voor thuis. Eigenaar had pas een nieuwe droogkast gemaakt op pootjes, speciaal om vruchten te drogen.Om een soort ventilatiesysteem te krijgen, had hij lege blikjes van bier aan elkaar gekoppeld, waarvan de uiteinden open waren.Tien rijen dik op aluminium folie op een houten ondergrond die schuin tegen de achterkant van de kast wordt geplaatst om zoveel mogelijk zonlicht op te vangen. Blikjes worden zwart geschilderd en daar overheen een glasplaat.De kast zelf was binnenin aan de bovenkant voorzien van twee roosters om een goede doorstroming van de warme lucht te krijgen.Roosters in de kast om het fruit te drogen maakten het geheel compleet.Om meer duidelijkheid te krijgen, zullen de foto’s hier aan bijdragen.

Vrijdag 13 mei.

Dag van vertrek naar huis.Na afscheid te hebben genomen van de familie om 04.15 uur zonder ontbijt vertrokken. Kilometerstand 141862.Magdi had voor vertrek nog koffie gezet voor onderweg.Het krentenbrood wat we gekoeld van thuis hadden meegenomen, inclusief kaas, was voor de thuisreis bedoeld.Tot 06.00 uur aanhoudende regenbuien wat het autorijden er niet gemakkelijker op maakte.Het was vooral uitkijken en niet te hard rijden vooral met al die bochten in de weg.Uitkijken voor mensen die op de weg lopen of mensen met paard en wagen.Bereikten zonder ongelukken de grens Roemenie/Hongarije om 08.30/07.30 uur.Paspoorten tonen en konden daarna doorrijden.Passeerden rond 10.50 uur Boedapest en om 13.00 uur de grens met Hongarije/Oostenrijk.Ook hier controle, waarschijnlijk i.v.m. vluchtelingen.Onderweg tussen 14.30 uur en 17.15 uur veel regen gehad.Het tegemoet komend verkeer had hier blijkbaar ook veel last van, want er een stond een lange file n.a.v. een ongeluk.Veel ambulances, brandweer en politie waren aanwezig.Later zagen we ook nog een helikopter in de lucht.Om 16.45 uur passeerden we de grens Oostenrijk/Duitsland.Ook hier weer controle i.v.m. vluchtelingen.De snelheid verminderde op een gegeven moment van 80 km naar 10 km per uur.Alle auto’s werden gescand.Bereikten om 19.00 uur ons Hotel Zur Post in Velburg.Na een welverdiende warme maaltijd onze slaapplaatsen opgezocht, want de volgende morgen was het weer vroeg dag.

Zaterdag 14 mei.

Bij het opstaan had Tonnie eerst nog koffie gezet voor onderweg en daarna om 06.15 uur vertrokken.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Passeerden om 08.55 uur vliegveld Frankfurt am Main. De reis verliep vlot en arriveerde om 13.45 uur in Colijnsplaat. Km stand bij aankomst 143816. Totaal afgelegd deze reis 4786 km.

Deze reis is goed verlopen met nu en dan wat persoonlijke kwaaltjes.We hebben genoten van de mooie natuur, vooral van de bloeiende koolzaadvelden.Onderweg regelmatig lunch/plas en tankpauzes gehouden.Hoogtepunt van deze reis was wel het bezoek aan het kindertehuis met het uitreiken van de cadeautjes.

 

Groetjes Jaap.                                         

 

Stichting de Romania Vrijwilligers
Willem Alexanderweg 3
4316 BG Zonnemaire
The Netherlands
info@sdrv.nl
Tel: 0111-407944
NL13RABO0320557952