ROEMENIE REIS VAN 23 MEI TOT EN MET 2 JUNI.

Het vervoer van de hulpgoederen werd ook nu weer verzorgd door Stichting Humanitair Transport Oost-Europa. De stichting SdRV had pallets met conserven en ook nog een grote tent voor de dominee in Porumbenii-Mare. Deze tent wordt in juli gebruikt bij het zomerkamp voor de kinderen aldaar. Pallets conserven werden geleverd door COROOS uit Kapelle en opgehaald en tijdelijk opgeslagen in een loods van Dirk van der Jagt in Yerseke. Alle pallets moesten worden overgepakt en de wikkels van de blikken moesten worden verwijderd. Een heel karwei, maar vele handen maken licht werk. De laatste dag, 10 mei, zijn de laatste handelingen verricht. Alle pallets in volgorde van laden neergezet en elke pallet voorzien van een etiket met plaats van lossing. Vrachtbrieven etc neergelegd op de pallet die het eerst zou worden geladen. Ook een speciaal formulier met cijfer en letter codes die aangeven wat er precies in de blikken zit.

                         Deze codes staan ook op de blikken. 

De vrachtwagen werd 1 juni geladen en zou direkt na Pinksteren vertrekken naar Roemenië. Om alles in goede banen te leiden, werd Attila als coordinator aangesteld. Hij zou tijdig door de chauffeurs gewaarschuwd worden, zodat hij de desbetreffende personen tijdig kon inlichten over tijd van aankomst en het zonodig bestellen van heftruck.

Dinsdag 23 mei.

Reisgezelschap bestond deze reis uit Tonnie Brouwer en Jaap Geluk, waarvan de laatste een verslag heeft gemaakt. Ik werd thuis opgehaald door Tonnie en vertrokken 04.45 uur uit Kamperland richting Chendu in Roemenië. Kilometerstand bij vertrek Colijnsplaat 153496. Passeerden te 09.22 vliegveld Frankfurt en te 15.30 uur de grens met Duitsland/Oostenrijk.  Om 18.45 uur bij de grens met Hongarije, geld gewisseld en vignet gekocht en daarna doorgereden naar Level waar we onze eerste nacht zouden doorbrengen in hotel Helena.

Tonnie had bijtijds gereserveerd. Na een heerlijke overdadige warme maaltijd en ijs na onze slaapplaats opgezocht.

Totaal deze dag afgelegd 1273 km. Het was een vlotte reis met weinig vrachtverkeer. Bij passeren Rasthof Wurzburg was de temperatuur 25 graden. Tussendoor regelmatig gestopt voor rustpauzes.

Woensdag 24 mei.

Om 06.25 uur vertrokken zonder ontbijt. Voor vertrek nog wat koffie gezet, maar op een gegeven moment hield het apparaat het voor gezien. Het beetje koffie dat we nog hadden, was gelukkig nog warm genoeg. Passeerden te 11.40/12.40 uur de Roemeense grens bij Artand/Bors, paspoorten tonen en daarna geld wisselen en een vignet kopen. 

Bij Oradea niet door de stad maar er omheen wat redelijk vlot ging en de weg was goed berijdbaar. Waren om 17.35 uur in Chendu op ons logeeradres. Werden hartelijk ontvangen door de familie, inclusief Zsolt en Andy. Beiden waren terug uit Zwitserland en bleven tot eind dit jaar bij Atilla en Magdi inwonen. Deze dag wisselend bewolkt met soms een buitje regen. Temperatuur varieerde van 17 tot 22 graden. Afgelegde afstand vanaf Colijnsplaat 1977 km

Donderdag 25 mei.

De morgen in huiselijke kring doorgebracht en bezoekjes geregeld voor de komende dagen. Regenachtig weer. Om 12.00 uur vertrokken naar Bezid via Balauseri waar Attila nog op het postkantoor moest zijn. In Bezid moesten we bij de familie Csalad Farkas zijn, een weduwvrouw met twee gehandicapte zonen. Beiden afhankelijk van rolstoel of scootmobiel. De familie wist niets van ons bezoek, dus was het een leuke verrassing. Een pakket met levensmiddelen afgegeven wat in dank werd aanvaard. Later zouden nog blikken conserven worden afgegeven.

Om 13.45 uur weer vertrokken. Toen we naar Bezid toereden en Sángeorgiu de Padure achter ons lag, hadden we gerekend op en een onverharde weg, maar het was een nieuwe geasfalteerde weg die doorliep richting stromuseum, alleen bij de afslag naar Bezid richting dorp was de weg nog onverhard. Wat ons ook opviel was, 

Vrijdag 26 mei.

Om 10.40 uur vertrokken naar Vadas voor een bezoek bij dominee Victor Jakab.                        Bezoek was voordien aangegeven, zodat hij in alle rust zijn administratie gereed kon leggen, vorig jaar was het namenlijk nogal chaotisch. Tonnie moest de administratie van de diaconie van de Hervormde Kerk uit Yerseke controleren. Deze keer was alles vlot geregeld. Ook namens de diaconie moest hij een envelop met inhoud afgeven, deze werd in dank aanvaard. 

Om 12.35 uur vertrokken richting het kindertehuis in Viforoasa. Directrice was wel aanwezig, maar omdat één van de meisjes op het gymnasium geslaagd was voor haar examen, was er feest die middag. Dit feest wordt meestal met evt. familie, vrienden en kinderen gevierd. We konden blijven, maar vonden het beter om de volgende dag terug te komen en maakten tegelijk een afspraak voor de volgende morgen 10.00 uur. Om 13.15 uur weer vertrokken naar Chendu. Deze dag ook weer bewolkt en regenachtig. Zsolt hield zich de laatste tijd bezig met de verbouwing van het huisje naast de ouderlijke woning. Bedoeling is het huisje te slopen en opnieuw op te bouwen. Om dat voor elkaar te krijgen, was hij druk bezig met tekeningen te maken, soms in samenspraak met Tonnie. Samen met Andy wil hij daarlater gaan wonen. 

Zaterdag 27 mei.

Om 09.40 uur vertrokken naar het kindertehuis. Bij aankomst werd ons koffie aangeboden met iets lekkers erbij. Tonnie moest de administratie controleren, wat betreft de financien, omdat het tehuis een geldelijke bijdrage ontvangt van de Hervormde Kerk uit Yerseke. Het tehuis wordt ook gesponserd door de diaconie uit Colijnsplaat. Alle administratie liet ze zien, zodat Tonnie een redelijk overzicht van alle uitgaven die ze had. Het tehuis is in bezit van vijf koeien, 25 geiten en zes hectare land. Zodoende zijn ze zelf enigszins zelf voorzienend.

Toen Tonnie vroeg of er eind vorig jaar twee pallets met conserven waren gelost, zei ze dat ze die niet had ontvangen. Voor Tonnie een vraagteken, omdat hij zeker wist dat die geladen waren. Volgens de directrice waren die bij de dominee in Paucisoara gelost. Om 12.15 uur vertrokken naar Sighisoara om te tanken en onderweg tegelijk Magdi meegenomen die nog boodschappen nodig had. Bij vertrek stond iemand lege bananen dozen in een bestelbus te laden, maar volgens Tonnie kon hij meer dozen meenemen door het op zijn manier te doen. Hij ging er naar toe en heeft het hem uitgelegd. Waren 0m 15.00 uur terug in Chendu en Magdi afgezet. Contact gezocht met de dominee in Paucisoara. We waren welkom en daarom tegelijk vertrokken. Passeerden o.a. Abus en Gänesti. Het dorp ligt in de buurt van Târnaveni. Het laatste stuk naar het dorp is onverhard. Werden hartelijk ontvangen en tegelijk werd ons koffie aangeboden. Na wat heen en weer gepraat, kwamen we er achter dat de twee pallets hier niet gelost waren. Er was wel een vrachtwagen geweest van de Stichting Werkgroep De Ruyter uit Rijnsburg, maar de kleur van de truck was rood.

De kerk bezit het oudste orgel (1693) uit het gebied Transylvanie.

Om 16.40 uur vertrokken naar Chendu via Ciba waar Attila tomaten moest halen. In de loop van de avond heeft Tonnie nog Johan Wouters gebeld over de twee pallets en die zei dat ze gelost waren. Johan was chauffeur bij dat transport. Later stuurde hij nog twee foto's waarop te zien was dat ze gelost waren.

De volgende stop was de zoutmijn(bovengronds) in Praid. Een verlaten gebied met alleen een wachtsman en in de verte een loslopende vos. Restanten van zout op sommige plaatsen nog herkenbaar aanwezig.

Van de zoutmijn naar Ghindari voor een bezoek bij de familie Kovács. Wat jaren terug waren we hier ook geweest. De man had nu zelf een scootmobiel gekocht, maar tijdens het bezoek zagen we dat hij olie lekte. Na controle heeft Attila een moer aangedraaid die los zat. 

Om 19.20 uur vertrokken met een tussenstop in Viforoasa bij een oud werknemer van het kindertehuis, dit in verband met de twee pallets. Ook hier niet veel wijzer geworden. 

Om 20.00 uur weer terug in Chendu.

Dinsdag 30 mei.

Vandaag zou het een toeristische dag worden. Om 09.15 uur vertrokken naar Turda voor een bezoek aan de zoutmijn. Arriveerden daar om 11.05 uur. Het was een drukte van belang met auto's en bussen. Het krioelde van de schoolkinderen. Je kon met de lift naar beneden, maar dat hebben we niet gedaan, want het was lang wachten bij de lift.

Eenmaal binnen liep je over een bordes wat helemaal niet zo breed was en van begin tot eind bezet werd door hoofdzakelijk kinderen. Als je over de rand keek, keek je wel 112 meter in de diepte. Helemaal onderin had je nog een meer dat acht meter diep was. Beneden waren er speelvoorzieningen voor kinderen. Bezoekers maakten gebruik van de bootjes die in het meer lagen.

Na het bezoek was het even uitrusten voor Tonnie en Attila.

Om 12.30 uur vertrokken naar de kloof van Turda, natuurlijke scheur in het bergmassief bij Cheile Turzii. Wandeling gemaakt door het bos langs snelstromend riviertje.

Moesten diverse houten bruggetjes over waarvan de laatste wel een opknapbeurt nodig had. Dat ding hing schots en scheef.

Na dit bezoek op weg naar het Haller kasteel in Ogra.                                                      Museum, hotel en restaurant. Na een rondleiding, ook door de wijnkelder, plaats genomen op het terras voor een heerlijk diner. Nadat de inwendige mens verzadigd was om 17.10 uur vertrokken. Het was in ieder geval een interessante dag geweest met mooi weer.

Donderdag 1 juni.

Na afscheid te hebben genomen om 04.25 uur vertrokken zonder ontbijt. Magdi had voor de koffie gezorgd voor onderweg. Passeerden te 08.30/07.30 uur de grens Bors/Artand.Het was wel even wachten, omdat er druk personen verkeer was. Alleen paspoorten tonen. Zowel bij de grens Hongarije/Oostenrijk als bij de grens Oostenrijk/Duitsland controle vanwege vluchtelingen. Arriveerden om 19.00 uur in Velburg bij ons hotel Zum Löwen. Tonnie had van tevoren gereserveerd. Na een goede maaltijd op het terras onze slaapplaats opgezocht. Deze dag totaal 1227 km afgelegd.

Vrijdag 2 juni.

Om 07.15 uur vertrokken. Onderweg voor vliegveld Frankfurt nog in de file gestaan gedurende ongeveer drie kwartier. Ook voor Antwerpen nog in de file gestaan gedurende drie kwartier met buitentemperaturen die opliepen tot 33 graden. Nog tanken in Rilland en daarna naar huis.    We waren om 17.10 uur in Colijnsplaat. Totaal afgelegd 4774 km. In Roemenie 840 km afgelegd.


Groetjes

                  van

                             Jaap en Tonnie

 

Stichting de Romania Vrijwilligers
Willem Alexanderweg 3
4316 BG Zonnemaire
The Netherlands
info@sdrv.nl
Tel: 0111-407944
NL13RABO0320557952