ROEMENIË REIS VAN 8 MEI TOT EN MET 19 MEI.

Voordat de hulpgoederen naar Roemenië werden vervoerd, moest alles nog wel in gereedheid worden gebracht. De hoofdzaak was de pallets met conserven van COROOS uit Kapelle. Deze werden tijdelijk opgeslagen bij handelsonderneming Dirk van der Jagt in Yerseke. Totaal 24 pallets. Alle pallets moesten worden overgepakt, want de wikkels/etiketten moesten worden verwijderd, zodat ze niet meer in de handel terecht zouden komen. Het waren nl. afgekeurde pallets, maar wel met een houdbaarheids datum tot 2020.

Nadat de pallets overgepakt zijn op andere pallets, worden ze opnieuw ingepakt met plastic en voorzien van etiketten met de diverse bestemmingen in Roemenië

Alle pallets werden neergezet in volgorde van laden. Andere hulpgoederen die meegingen: 120 dozen dekens en kleding en 20 stel schoolmeubeltjes van de Protestantse Gemeente uit Wemeldinge met bestemming Pir, tent van 10x5 m voor Porumbenii-Mare en bestemd voor het kinderkamp,5 dozen met 20 stuks veldbedden. Ook nog een speciale doos voor de zigeuner kinderen met als inhoud kinderbijbels in de hongaarsetaal voorzien van kleurplaten en met oa kleurpotloden.

 

Vervoer naar Roemenië werd verzorgd door Stichting Humanitair Transport Oost-Europa.

 

 

  Woensdag 25 april werd de vrachtauto geladen en         daarna vertrokken naar Roemenië.

  Net als vorige reis zou Attila optreden als coordinator.

 

 

 

 

Dinsdag 8 mei.

Reisgezelschap bestond deze reis uit, Tonnie Brouwer, Ko Marinissen en Jaap Geluk, waarvan de laatste een reisverslag heeft gemaakt.Vertrek Colijnsplaat bij kilometerstand 167317. Ik werd thuis opgehaald en we vertrokken om 04.50 uur vanuit Kamperland richting Chendu in Roemenië. Tonnie reed met zijn eigen auto.   

Bij vertrek was het weer ons gunstig gezind. Passeerden te 09.55 uur het vliegveld bij Frankfurt. Bij het Bayerischer Wald geen mogelijkheid om te tanken i.v.m aanbrengen van een nieuw tankstation, maar het was nog wel mogelijk een vignet te kopen voor Oostenrijk.   

 

 

Passeerden te 14.55 uur de Duits/Oostenrijkse grens.  Om 17.30 uur nog een korte maar hevige regenbui gehad. Temperatuur daalde van 23 naar 17 graden. Bereikten te 18.45 uur de Hongaarse grens.

Vignet gekocht en geld gewisseld en daarna naar hotel Helena in Level waar we om 19.10 uur arriveerden.

 

 

Overnachting was door Tonnie gereserveerd.

Het was een vlotte reis geweest zonder files. Totaal afgelegd deze dag 1276 km met tussendoor regelmatig een rustpauze. Na een goede maaltijd onze slaapplaatsen opgezocht.

Woensdag 9 mei.

Nadat Tonnie koffie had gezet om 06.25 uur weer vertrokken richting Roemenië. Tussen 07.45 en 08.50 uur langzaam rijdend verkeer i.v.m wegwerkzaamheden. Passeerden te 11.35 uur het kruispunt Püspökladány waar soms de politie op de uitkijk staat of er wel gestopt wordt. Geen politie te zien.

Bereikten te 12.30 /13.30 uur de Roemeense grens bij Artand/Bors. Douane controleerde paspoorten en konden doorrijden en daarna nog een vignet kopen en geld wisselen.

 

 

Passeerden Oradea buitenom. Aan het eind van de middag nog een hevige regenbui gehad bij Izvoru Crisului, maar over het algemeen een vlotte reis gehad. Om 18.30 uur reden we de poort binnen bij Attila. Wat ons direct opviel was de verandering op het erf. De oude woning op het erf was grotendeels afgebroken en er was een nieuwe woning gebouwd. In een jaar tijd was er dus heel wat werk verzet.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       

 

   De woning is bestemd voor Zsolt, de zoon van Attila      en zijn vrouw Andy.

   De indeling en tekeningen daar had Zsolt zelf voor        gezorgd.

 

 

 

 

 

   Deze dag totaal afgelegd 704 km, wat de totale              afstand in twee dagen op 1980 km brengt.

 

 

 

Donderdag 10 mei.

Na het middageten zijn we weer vertrokken naar Bezid voor een bezoek bij de familie Csalad Farkas. Vooraf niets gezegd dat we zouden komen, dus was het een verrassing. De weduwvrouw was wel thuis, maar de jongens niet. Beide zijn gehandicapt. De oudste rijdt in een scootmobiel en zijn broer zit hele dagen in een rolstoel. De verzorging van beiden rust op de schouders van de moeder. De jongste zoon, Guyrka, was bij de overburen. Hij zat daar bij een zigeunermeisje dat bezig was met mais te pellen.

Toen we daar weggingen kwam juist Joszka aangereden op zijn scootmobiel.                                                                Na een kort gesprek midden op de weg hebben we afscheid genomen van de familie.                                                   Bij aankomst twee dozen met levensmiddelen afgegeven wat in dank werd aanvaard.                                                   Attila was er ook bij als tolk wat de komende dagen nog wel vaker zou gebeuren.                                                          Om 15.30 uur weer terug in Chendu.

Vrijdag 11 mei.

Na het ontbijt in de tuin gewerkt. Paprika's en tomaten geplant. Na deze werkzaamheden vertrokken we naar het kindertehuis in Viforoasa, maar de directrice was niet aanwezig. Volgens een medewerkster was zij in Jobbágytelke met enkele kinderen om uien te planten dat is zo`n 20 km verder richting Miercurea Nirajului.

Besloten werd om er naar toe te rijden en na veel zoeken waren we daar om 12.00 uur, waar ze op dat moment op het punt stonden om terug te gaan naar Viforoasa. Afgesproken werd in de loop van de middag een bezoek te brengen aan het kindertehuis.

 

 

 

Ook Dirk en Ella van der Jagt en Truus van den Oever zouden hierbij aanwezig zijn.

Zij waren ook hier in de buurt. Zij hebben contact met het kindertehuis vanuit de Hervormde Kerk in Yerseke.

Er werd een afspraak gemaakt voor maandag 14 mei en dan zouden we blijven eten. Na de koffie met wat lekkers erbij om 15.40 uur met zijn allen naar dominee Victor Jacob in Vadas vertrokken.

 

 

 

 

 

   Ook hier is de kerk uit            Yerseke betrokken bij            deze gemeente.

   Voor de dominee en familie was het een verrassing, omdat ze nergens van wisten.

   De administratie klopte helemaal.

   Namens de Hervormde Kerk uit Yerseke overhandigde Truus van den Oever een              envelop met inhoud wat in dank werd aanvaard.                                                                  Na de koffie en of fris en wat heen en weer gepraat om 16.50 uur weer vertrokken naar    Chendu.

 

Zaterdag 12 mei.

Deze dag zouden we een bezoek brengen aan het mei (Szeklerland) feest in Ghindari.

Om 09.10 uur vertrokken. Eerst naar Sighisoara om te tanken en naar Kaufland voor boodschappen. Daarna via Atid en Criseni naar Ghindari. Vanaf Criseni een paar kilometer een onverharde weg, maar wordt later geasfalteerd.    Om 11.30 uur passeerden we de afslag naar Bezid en via Sîngeorgiu de Padura waren we rond de middag in Ghindari.Er was een groots opgezet dorpsfeest net buiten Ghindari. Attila zijn broer en vrouw liepen er ook rond. Ook de familie Kovacs uit Ghindari hebben we nog gezien. Vorige reis waren we daar nog op bezoek geweest en hadden we nog zijn scootmobiel gerepareerd. Het was heel druk en het was prachtig weer met muziek en volksdansen. Overal waren zitjes om wat te eten en te drinken. Om 13.20 uur zijn we weer vertrokken.

Tonnie vond het wel een aardig idee om naar Pasareni te rijden voor een bezoek aan het verzorgingshuis Diakonos wat van uit Grijpskerke hulp ontvangt. Voor ons onbekend, maar het proberen waard.                                                                                                                                                                                                                                         We waren daar om 14.00 uur. We werden door een verzorgster verwelkomt, maar toch wel even argwanend.  

Gelukkig was Attila erbij en op een gegeven moment was de kou uit de lucht. Na wat namen uit Nederland genoemd te hebben en wat plaatsen uit Walcheren kregen we tegelijk een rondleiding in een modern opgezet verzorgingstehuis. Plaats voor 40 ouderen, kosten ongeveer 300 euro per maand en wordt betaald door de ouderen of evt. door de kinderen. Na de rondleiding werd ons koffie aangeboden met wat lekkers erbij. Het grootste gedeelte van het gesprek nam Attila het woord. Eerst stonden er drie verpleegsters te luisteren wat opliep naar zeven. Sommigen pakten er een stoel bij. Wat hij allemaal te vertellen had weet ik niet, maar het was blijkbaar allemaal wel interessant. Enkele verpleegsters waren ook bekend met o.a Middelburg, Serooskerke en Grijpskerke Waarschijnlijk komt dit ook vanuit de hulpverlening vanuit Walcheren.In het verzorgingshuis werden vier pallets met conserven gelost. Om 15.15 uur weer vertrokken na nog een gebreide deken te hebben afgegeven.

Zondag 13 mei.

Om 10.00 uur vertrokken we naar Ghindari voor het bijwonen van een kerkdienst   

Het was de oude standplaats van dominee Kiss Karoly, maar nu gepensioneerd. Dirk, Ella en Truus waren ook aanwezig. De dienst werd gedaan door de eigen predikant, Na de dienst nam Kiss Karoly het woord, want hij had een tentoonstelling van oude bijbels die hij verzameld had in de kerk.

 

 

Hierna met zijn allen naar het dorpshuis om iets te drinken en wat na te praten. Na dit samenzijn vertrokken we naar Chibed voor een bezoek bij de dochter van Kiss Karoly. Werden hartelijk ontvangen met koffie evt. fris en koek. Kiss Karoly voerde hoofdzakelijk het woord en vertaalde waar nodig in het nederlands. Om 13.45 uur weer vertrokken naar Siclod de geboorteplaats van Kiss Karoly. Onderweg nog even gestopt, omdat Dirk een oude tractor aan de kant van de weg zag staan. Dirk heeft diverse foto's gemaakt en tenslotte nog achter het stuur gekropen.  Je zag hem glunderen.

Verderop nog een oude watermolen bezocht die bijna niet te zien was vanwege het hoge struikgewas. Een oud vervallen zootje. Door het hoge gras kon je er van de weg bijna niet bijkomen en dan de brandnetels niet te vergeten. Bij de watermolen was nog een kleine woon/slaapplaats, maar dat zag er allemaal verwaarloosd uit.

 

Waarschijnlijk al vele jaren buiten gebruik. Volgende bezoek was bij een zekere Colette, een kennis van Kiss Karoly. Bij aankomst   werden we verwelkomd door twee dames en een man, alle drie nederlanders. De man werd later in de volksmond Jantje genoemd  i.p.v Jan. De woning lag iets hoger dan de aangrenzende weg en de bedoeling was er een vakantieplaats van te maken, misschien  wel een soort bed en breakfast. Naast het huis stond al een zomerhuisje met keuken, toilet en diverse slaapplaatsen. Maar dat was nog niet alles. Ze wilden ook iets opzetten met een paarden safari. De stal was er, maar moest nog gerenoveerd worden en ook de paarden ontbraken nog. Volgens een van de dames waren er al boekingen gedaan, voor een safari.                                                  

                       De panden hadden ze gehuurdvoor één jaar. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                 Huize Róka (vos)                           Huize Medve (beer)

Een van de dames kon het waarschijnlijk niet wennen en is dinsdag 15 mei teruggegaan naar Nederland. Kiss Karoly heeft zijn geboortehuis nog laten zien. Om 16.00 uur weer vertrokken naar Chendu, terwijl Dirk nog langs Ghindari reed om Kiss Karoly af te zetten en daarna doorreed naar Chendu. De dag werd afgesloten met het eten van flekken in de corridor bij Attila thuis

Maandag 14 mei.

Om 09.00 vertrokken we naar dominee Laszlo Lehel in Bodogaia. Werden hartelijk ontvangen door de dominee en twee kerkeraadsleden. Administratie door Tonnie gecontroleerd en in orde bevonden. De dominee zorgt altijd voor een keurig verzorgde administratie evt. voorzien van foto's. Er waren wat reparaties aan de kerk uitgevoerd. De dominee vertelde dat hij drie pallets conserven had ontvangen.

Om 11.00 uur weer vertrokken naar het ziekenhuis in Cristuru Secuiesc. De eerste persoon die we op de binnenplaats ontmoetten, was Ferenc de onderhoudsman. Een aardige man en altijd in voor een praatje en hij weet veel van het reilen en zeilen in het ziekenhuis. Na verloop van tijd kwam de directrice/arts Piroska Esik naar buiten en voor ons nog onbekend.

 

 

De vorige directeur/arts Gaal Csaba was nl. begin dit jaar aan kanker overleden. Voor ons was het altijd een aangename man en nam altijd de tijd om een praatje te maken of het nu over voetbal ging of het wel en wee van het ziekenhuis. De directrice /arts vertelde dat er voor tien patienten één arts aanwezig moet zijn, maar zodra er meer dan tien zijn, moeten er twee artsen zijn. Er waren in het ziekenhuis twee pallets met conserven gelost. Volgens de directrice/arts kon het ziekenhuis nog wel het één en ander gebruiken, zoals koelkasten, wasmachine, bureaustoelen, tafels, maar ook incontinentie materiaal, verband, kleding voor het personeel, een zuurstofwagentje en zeep plus dispenser. Daarna nog een rondleiding met de onderhoudsman door het ziekenhuis gehad. Na afscheid te hebben genomen om 11.45 uur weer vertrokken naar Chendu. Na de lunch weer vertrokken naar het kindertehuis in Viforaosa.                                                      De afspraak was dat we zouden blijven eten.

Vooraf een discussie gehad over het aantal sponsoren van het tehuis dit naar aanleiding van een kranten artikel. Directrice heeft alles zoveel mogelijk uitgelegd en naar tevredenheid werd dit punt afgerond. Zorgen blijven er wel zowel financieel als ook het onderhoud van de gebouwen. Momenteel waren er 25 kinderen in het tehuis en drie andere kinderen studeerden in het buitenland. Om 16.05 uur weer vertrokken.

 

 

Attila had telefonisch geregeld dat we een bezoek konden brengen aan de broodbakkerij Eldi in Agristeu. Deze bakkerij geeft elke week gratis 30 broden aan het kindertehuis. Arriveerden daar om 16.25 uur.

We werden verwelkomd door de zoon van de eigenaar.

 

 

Kregen een uitgebreide rondleiding door de bijna geheel geautomatiseerde bakkerij. Er wordt in ploegendienst gewerkt

Bedrijf heeft ongeveer 430 man/vrouw in dienst. Aantal bestelwagens ongeveer 50 voor het rondbrengen van de producten naar de 53 winkels. Op het terrein zelf is ook nog een winkel.            Na deze geslaagde rondleiding om 18.00 uur weer vertrokken naar Chendu.

Dinsdag 15 mei.

        Die dag vertrokken Drik, Ella en Truus terug naar huis.

Deze dag wilden we een bezoek brengen aan het klooster Minastrirea Neamt, dat is 15 km van Tîrgu Neamt en vervolgens naar de Bicaz kloof. Omdat het een heel eind rijden was 07.00 vertrokken.                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Na een rustpauze tussendoor arriveerden we om 12.00 uur bij het klooster. 

Vanaf de buitenkant zag het er prachtig uit en de ingang was voorzien van een paar stevige deuren.

 

Als je naar binnenging kwam je op een groot binnenplein terecht met in het midden een soort muziektent.

Op de binnenplaats stond ook nog een aparte kerk.

Het klooster zelf stamt uit de veertiende eeuw en is nog steeds in gebruik en wordt nog bewoond door monniken. Je zag ook regelmatig monniken rondlopen.

Ook de binnenkant van het klooster bekeken waar je monniken zag zitten achter een tafeltje en in gedachten  in verzonken.

 

 

In het klooster kun je ook overnachten tegen een kleine vergoeding. Om 12.50 uur weer vertrokken naar de Bicaz kloof. Tussen de Bicaz kloof met de zeer hoge rotswanden doorgereden.   

Het is een echte bezienswaardigheid.

 

 

Ook een trefpunt voor veel toeristen en vandaar ook de vele souvenirswinkels en de ruimte om te parkeren. En ook niet te vergeten de mooie natuur in de omgeving , maar er lopen ook nog wel eens beren rond. Dus uitkijken!

Na een korte pauze bij de rotsmassa weer vertrokken met onderweg nog een tussenstop bij restaurant Alexandra in Ticos Floarea voor het nuttigen van een warme maaltijd.

 

 

Om 16.00 uur weer vertrokken naar Chendu. Al met al een zeer interessante dag.

Woensdag 16 mei.

Vandaag naar Porumbenii-Mare voor een bezoek bij dominee Kanyadi. Om 08.55 uur vertrokken en waren daar om 09.55 uur. Wat ons opviel was de verandering binnen de poort. De binnenplaats was bestraat en achterin was een zitje gemaakt met overkapping. Het zag er allemaal keurig uit. Ook het kerkzaaltje (Winterkerk) en aangrenzend kantoortje waren onderhanden genomen.                                                                                                                                                                                                                                                                                                 Toen we arriveerden was het kerkzaaltje bezet met oudere mensen die aandachtig naar een film keken van een zomerkamp van een paar jaar geleden. 

Na afloop worden de ouderen door een verpleegster gecontroleerd op bloeddruk en suiker en misschien nog wel meer. Vervolgens worden er nog wat gym oefeningen gedaan en i.v.m. met het mooie weer was dit buiten op de binnenplaats. Bovenstaande gaat niet uit van de kerk, maar daar zorgt de burgemeester voor. Wat dat betreft een zeer actieve burgemeester. Vervolgens in de schuur de aangeleverde hulpgoederen bekeken.                                                                                                                                                                                                                                   Voor we gingen eten heeft Tonnie nog de administratie gecontroleerd en in orde bevonden in het bijzijn van een kerkeraadslid. Ook overhandigde Tonnie twee enveloppen met inhoud namens de stichting SdRV, waarvan één voor het zigeunerkamp en de ander voor het kinderkamp. 

 

Er stonden vier pallets waarvan er een voor het zigeunerkamp/zigeunerdorp en de andere drie voor de gemeente. 

Er zijn twee zomerkampen, één voor de kinderen uit Porumbenii-Mare en één voor de kinderen uit het zigeunerdorp. Beiden georganiseerd door de kerk en gemeente.   

Voor we gingen eten heeft Tonnie nog de administratie gecontroleerd en in orde bevonden in het bijzijn van een kerkeraadslid. Ook overhandigde Tonnie twee enveloppen met inhoud namens de stichting SdRV, waarvan één voor het zigeunerkamp en de ander voor het kinderkamp.

 

Na het eten nog een rondleiding door het dorp verzorgd door de dominee. Eerst het gemeentehuis bezocht en daarna de lagere school. Werden rondgeleid door de directrice. Een school met ongeveer twee honderd kinderen, waarvan ook kinderen van buiten het dorp zijn inbegrepen. School had een eigen gymzaal en zelfs nog een trapveldje. In de tuin stond een nog pas geplaatst monument i.v.m het zoveel jarig bestaan van de school, het had iets weg van een totem paal.

Na dit laatste bezoek om 15.00 uur weer terug naar Chendu.

De avond in Chendu werd afgesloten met een bezoek aan de wijnkelder van de burgemeester Sagyebo Istvan van Balauseri.

Donderdag 17 mei.

Deze dag in huiselijke kring doorgebracht. Auto schoonmaken en een gedeelte van onze bagage inladen. In de loop van de dag kwamen er nog vier gasten bij en die bleven allemaal slapen, maar bij deze familie is er altijd plaats. We zijn tijdig naar bed gegaan, omdat we de volgende morgen vroeg wilden vertekken.

Vrijdag 18 mei.

Magdi had nog koffie gezet voor onderweg plus een thermoskan met heet water, want Ko dronk alleen maar thee. Na afscheid te hebben genomen van de familie om 04.30 uur vertrokken naar ons logeeradres in Velburg in Duitsland. Bij vertrek stond de teller op

170353 km. Passeerden te 08.50/07.50 uur de Roemeense grens bij Bos/Artand. Alleen paspoorten tonen en de achterklep openen. Na diverse rustpauzes

 

 

waren we om 18.40 uur in Velburg. Tonnie had vooraf gereserveerd in hotel Zur Post en voor ons een bekend adres.

 

 

Na een goede maaltijd onze slaapplaatsen opgezocht. Bij aankomst stond de teller op 171582 km. Totaal afglegd deze dag 1229 km. Vanaf Chendu een vlotte reis gehad, alleen bij de grens met Oostenrijk werden we nog gescand, waarschijnlijk i.v.m. vluchtelingen.

Zaterdag 19 mei.

Nadat Tonnie koffie had gezet en een thermoskan met heet water had gevuld om 05.00 vertrokken richtig Colijnsplaat. Passeerden te 07.40 uur vliegveld Frankfurt.

                                 

In Rilland nog getankt en daarna naar huis. Om 12.50 uur waren we weer terug in Colijnsplaat. Ook deze dag een vlotte reis gehad met mooi weer. Eindstand teller 172317 km. Totaal deze reis afgelegd 5000 km.

De reis is volgens plan verlopen zonder problemen. Het was een interessante reis waar we van begin tot eind van hebben kunnen genieten, zeker van de mooie natuur onderweg. Als laatste nog ons gastgezin. Niets was teveel om het naar onze zin te maken. Veel dank aan Attila, Magdi en Agotta. Ook Attila moeten we niet vergeten, want hij heeft ons dagelijks vergezeld als tolk. Zonder hem is de communicatie niet zo eenvoudig.

 

Groetjes van Jaap, Ko,en Tonnie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stichting de Romania Vrijwilligers
Willem Alexanderweg 3
4316 BG Zonnemaire
The Netherlands
info@sdrv.nl
Tel: 0111-407944
NL13RABO0320557952