Verslag reis Roemenië van 21 oktober t/m 30 oktober 2014

Reisgenoten waren: Johan en Corrie Flikweert, Corianne van Leeuwen, Femke van de Velde  Anton en  Sjenny van de Velde. 

Dinsdag 21 okt.

Vroeg opgestaan en naar Dortmund gereden. Alles verliep zonder problemen of vertraging. In Târgu-Mures geland. werden we opgehaald door Attila en Zsolt. Naar Chendu gereden en daar Magdi en Agota in goede gezondheid aangetroffen.

Heerlijk gegeten en ons geïnstalleerd. De vlag gehesen

s`Middag naar Târgu-Mures gereden en boodschappen (o.a. sinaasappels, blikken groenten tandpasta shampoo) gedaan in de supermarkt voor het kinder tehuis. Corianne had nog geld over van de giften van de vakantie bijbelschool daar konden deze boodschappen van betaald worden.

Ondertussen is ook onze vriend Bela gearriveerd.

Woensdag 22 okt.

Helaas was Femke s ’nachts ziek geworden en bleven zowel Corianne als Femke in Chendu.

Allereerst ontmoeten we de dominee van Bodogaia en bespreken we de zaken. Anton verteld dat de kleding transporten gaan stoppen maar dat er nog wel medische zaken zullen komen in de toekomst.

Het plan is om in Chendu een soort van Magazijn te gaan organiseren, hoe en waar dat moet allemaal nog uitgewerkt worden. De vraag aan de dominee is of ze dan de mogelijkheid hebben om zelf spullen op te halen in Chendu dit is geen probleem aldus ds. Volgens de ds. zijn alle gebrachte rolstoelen goed besteed en zijn de gebruikers hier heel blij mee. De ds. verteld dat er in zijn persoonlijk leven veel gebeurt is, zijn beide ouders zijn kort na elkaar overleden het afgelopen jaar, beide aan kanker. 

Daarna de dokterspost bezocht, hier is de verbouwing van de wachtkamer in volle gang. De wens is om ook de vloer van de spreekkamer aan te pakken, hier is 52 m2 laminaat voor nodig. Maar eerst moet er een betonvloer gestort worden, nu loop je op verende planken.

Ook speelgoed voor de wachtkamer is welkom, dit wordt regelmatig “geleend” dus aanvulling is fijn!

Ook daar is incontinentie materiaal zeer welkom dit wordt uitgereikt via de zusters van Charitas.

Dan naar het ziekenhuis in Cristuru Secuiesc. De dokter verteld dat er een renovatie van de buitenzijde gebouw aan zit te komen dit is erg nodig al het pleisterwerk komt er af zetten.

Rondleiding door het ziekenhuis gehad, er liggen behoorlijk wat mensen.

Foto gemaakt van de sterilisator, we weten nu wat de bedoeling is. Het is voor het ziekenhuis van belang dat er een certificaat bij zit. Ook incontinentie materiaal is van harte welkom.

Donderdag 23 okt.

Helaas in de nacht hebben Anton en Sjenny het virus gekregen, gelukkig van korte duur.

Na de middag naar Kányádi gereden, Johan en Corrie blijven in Chendu 

Hier heerlijk gegeten

Daarna samen met Kányádi zijn vrouw en de burgemeester de zaken besproken, Bela is onze vertaler.

Over een kamp organiseren gesproken van jongeren voor jongeren. Hier staat Kányádi positief tegenover. Er worden in de zomer 3 kampen georganiseerd, 1 zigeuner 1 jongeren en 1 ouderen kamp dit verloopt goed. Zodra Kányádi datums weet (in de loop van december) geeft hij deze door zodat Corianne hier voor tijdig vrij kan vragen. ( zie verdere info FB Vakàciós Bibliahét)

De burgemeester verteld dat er de laatste 10 jaar veel verandert is, er draaien binnen de gemeente 5 projecten 3 Europese en 2 gemeentelijke. O.a. 2 bruggen en asfalt in het dorp Het streven van de burgemeester is alles schoon en onkruidvrij te krijgen en te houden. Ook van de grondstukken waar niemand voor zorgt.

Er zijn 5 jonge gezinnen die met koeien beginnen, ze krijgen € 1000, - van de EU per koe. Volgens de burgemeester is er ruimte voor 200 koeien en 600 schapen binnen zijn gemeente.

Op de vraag wat zou u verbeterd willen zien: de burgemeester wil graag een vrijwillige brandweer opstarten

Ook hier verteld dat de kleding transporten stoppen spullen ophalen in Chendu is ook hier geen probleem.

Ook de dokterspost bezocht. Het ziet er keurig en schoon uit. Papier op de onderzoekstafel zou geen overbodige luxe zijn De dokter geeft een aantal dingen aan waar ze behoefte aan heeft, met name verbandartikelen

Ook incontinentie materiaal is van harte welkom graag incontinentie broekjes maat L en onderleggers voor in bed. (wasbare)

(deze zijn te koop maar niet goedkoop….)

De dokterspost werkt ook hier intensief samen met Charitas.

Vrijdag 24 okt.

Het jongetje met de brandwonden in Chendu bezocht. Moeder laat uitgebreid de vorderingen zien, het is prachtig genezen. Zalf is nodig om de boel soepel te houden. Familie is erg blij met de zalf.

Johan en Corrie bestellen bij deze mensen tassen voor de verkooptafel van de HCR.

In de middag brengen Anton Femke en Corianne een bezoek aan het kindertehuis. Er zijn veel nieuwe kinderen. De boodschappen worden in ontvangst genomen.

Zaterdag 25 okt.

Vroeg in de morgen brengen we Femke en Corianne naar het vliegveld, zij gaan weer terug naar Nederland maandag begint de school weer.

Corrie en Sjenny helpen Magdi in de huishouding, Johan vertrekt met Attila naar Campina om het project waar de fam. Cats uit Zierikzee zit te bezoeken. Anton en Bela (???)

In de middag gaan Anton Sjenny Corrie en Bela naar Târgu-Mures om cadeautjes voor Agota te kopen en boodschappen te doen het is heerlijk weer dus zijn we lekker toerist.

Zondag 26 okt.

De grote dag, Agota wordt 27 jaar, dit uitgebreid gevierd met koffie taart palinka en….Flekken 

Ook de vriendin van Zsolt Andy en haar ouders komen. Bela vertrekt weer richting Boedapest.

Maadag 27 okt.

Johan Corrie Sjenny en Anton vertrekken naar Bacãu. Scootmobiel ingeladen voor Gâsteni. Een reis van zo’n vijf uur. In Bacãu eerst naar Betania gegaan (project HCR) hier een rondleiding gehad en kennis gemaakt met Andre Muit de Nederlandse projectleider van de HCR. Verdere info www. stichtinghcr.org

In het Holland Hostel van de HCR overnacht, keurig. Lekker geslapen

Dinsdag 28 okt.

Vertrokken richting psychiatrische instelling in Gâsteni. Daar ontvangen door de directeur. De fysiotherapeut wordt er bij gehaald voor de vertaling. (engels)

Uitleg gekregen over de behandelmethode en de visie van de inrichting. Ik ben onder de indruk met name van de vrolijke ontspannen sfeer die er heerst. 

Een rondleiding gekregen over de dag besteding. Hier is voor ieder wat wils: handwerken, naaien, muziek spelletjes riet vlechten buiten op het land werken

De gemaakte spullen worden verkocht om inkomen te genereren.

Johan heeft van Molenaar welzijn een elektrische kleine scootmobiel gekregen voor Adriaen een cliënt die niet meer kan lopen en ook geen sta functie heeft. Deze man is heel blij en gelukkig met zijn scootmobiel!!

Daarna nog verder gereden naar Fundu Rãcãciuni. Hier was Anton twintig jaar geleden ook geweest, de tijd lijkt er stil te staan alleen de weg is nu geasfalteerd.

Terug naar Bacãu, bij Betania kennis gemaakt met Ciprian de maatschappelijk werker van Betania. Hij neemt ons mee naar zijn ‘zorg gezinnen’

 

Aan de rand van Bacãu wonen in verlaten garagepanden zo’n 240 personen in erbarmelijke omstandigheden. We worden er vrolijk ontvangen en bezoeken ook een aantal gezinnen in hun ‘huisjes’ Er is geen sanitair, er zijn 2 kraantjes voor water dit kan niet gedronken worden. Drink water wordt bij de katholieke kerk gehaald. Stroom wordt ‘afgetapt’ in ieder ‘huisje’ is een hout kacheltje Dit is Europa anno 2014.

Ciprian heeft regelmatig contact in deze ‘leefgemeenschap’ hij heeft er voor gezorgd dat de kinderen naar school gaan. In de zomer worden er activiteiten georganiseerd voor de kinderen, sport en spel.

We zijn erg onder de indruk.

 

Dan terug naar Bacãu waar we nog een nacht doorbrengen in de Holland Hostel.

Woensdag 29 okt.

Terug reis naar Chendu, door de pas van Bicaz. Prachtige reis echt Roemenië veel paarden met kar markten met kolen 2e hands kleding en aardappelen.

Bij Magdi en Atilla nog genoeglijk een paar palinka’s gedronken en lekker gegeten

Donderdag 30 okt.

Vroeg uit de veren en weer terug naar huis!!!

Wij kijken terug op een indrukwekkende reis die veel indrukken maar ook veel werk in de toekomst voor ons achterlaat.

Namens de Reisgenoten hartelijk dank.

 

Stichting de Romania Vrijwilligers
Willem Alexanderweg 3
4316 BG Zonnemaire
The Netherlands
info@sdrv.nl
Tel: 0111-407944
NL13RABO0320557952